Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Πανευρωπαϊκή πορεία κατά του νεοναζισμού


Σήμερα στις 15.00 θα γίνει πορεία διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και του νεοναζισμού από το Σύνταγμα στην Ακρόπολη. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Κινήματος (European Grassroots Antiracist Movement - EGAM) η οποία συνυπογράφεται από πλειάδα ακτιβιστών, καλλιτεχνών, πανεπιστημιακών, και διεθνών προσωπικοτήτων όπως ο Ντάριο Φο και ο  Μπερνάρ-Ανρί Λεβί. Μπορείτε επίσης να δείτε ενδεικτικά τις αναρτήσεις στο Βήμα, το tvxs, και το doctv, από το οποίο μεταφέρω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της έκκλησης:

Ενάντια στο ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και το νεοναζισμό! Ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και ο νεοναζισμός αναπτύσσονται στην Ελλάδα αλλά και αλλού στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο οι δημοκρατικές δυνάμεις να κινητοποιούνται δυναμικά και αποφασιστικά. Η ρατσιστική, αντισημιτική και νεοναζιστική ρητορική, καθώς και οι πράξεις βίας που πολλαπλασιάζονται στην Ελλάδα, απειλούν τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας στην ίδια τη χώρα όπου αυτή γεννήθηκε.

Αυτή η εξέλιξη δε μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μια “φυσική” και ασήμαντη συνέπεια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, όχι μόνο επειδή τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούν θεμέλιο για κάθε δημοκρατική κοινωνία, αλλά και επειδή η κρίση δεν είναι κάτι που θα ξεπεραστεί σύντομα. Ενώπιον της απαράδεκτης κατάστασης που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, εμείς, ακτιβιστές της κοινωνίας πολιτών, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, ενεργοί πολίτες στην κοινωνική και πολιτική ζωή, λέμε όλοι μαζί με μια φωνή “Φτάνει πια!”. Φτάνει με τις ρατσιστικές επιθέσεις! Φτάνει με τη συνέργεια μεταξύ αστυνομικών και νεοναζί μπράβων της Χρυσής Αυγής! Φτάνει με τις ρατσιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις! Φτάνει με την παθητικότητα των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών! Φτάνει με την ανοχή, την προστασία και την υποστήριξη που απολαμβάνουν οι γκάνγκστερ της Χρυσής Αυγής!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: