Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ένα τραγούδι για αυτούς που δεν τα κατάφεραν


Dead End Kings: το πρόσφατο album των Katatonia έχει τύχει ευρείας αναγνώρισης, συμπεριλαμβανομένων διθυραμβικών κριτικών στο BBC και την εφημερίδα The Guardian. Αν και είναι ενδιαφέρον να βλέπει κανείς συμβατικούς ιστοτόπους να αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πολύ σημαντικότερη μουσική από το συνηθισμένο πακέτο επιτήδευσης και ρηχότητας, νομίζω ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία εξακολουθεί να περνάει απαρατήρητο. Και είναι από αυτή την άποψη χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο συνιδρυτής και κιθαρίστας του συγκροτήματος Anders Nyström όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη στον ιστότοπο Metalship τι σημαίνει ο τίτλος του album (δική μου έμφαση):

Υπαινίσσεται τη θέση που βρισκόμαστε σήμερα στη ζωή και την καριέρα μας. Συνεχίζουμε για πάνω από 20 χρόνια τώρα, το οποίο είναι πράγματι μεγάλο χρονικό διάστημα. Και εξαιτίας αυτού του γεγονότος πολλοί άνθρωποι περιμένουν από εμάς να είμαστε πιο επιτυχημένοι από άποψη φήμης και χρημάτων. Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι και μόνο το να κρατάει κανείς ένα συγκρότημα ζωντανό εδώ και 20 χρόνια είναι η επίτευξη της επιτυχίας, και επίσης το να ακολουθεί σταθερά το δικό του όραμα, χωρίς να συμβιβάζεται και να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων, τον καθιστά βασιλιά σε αυτό που οι άνθρωποι θα όριζαν απλά ως αδιέξοδο. 

Το Dead End Kings αντιπροσωπεύει πλήρως την αξία των συνθέσεων των Jonas Renkse και Anders Nyström και ο ήχος του ενσωματώνει έντονα progressive στοιχεία· πάνω απ' όλα όμως αποτελεί έκφραση της νοοτροπίας που περιγράφεται στο παραπάνω απόσπασμα. Οι Katatonia είναι από τους πρωτοπόρους του doom metal/gothic rock, έχοντας συμβάλει στην καλλιτεχνική ακεραιότητα του είδους και τη μουσική του εξέλιξη κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών. Και από αυτή την άποψη, το Dead End Kings είναι μια εναλλακτική εκδοχή της επιτυχίας, εννοούμενη ως ικανότητα να είναι κανείς δημιουργικός με τους δικούς του όρους.

Η οπτική αισθητική του album οφείλεται στον αξιόλογο εικονογράφο και μακροπρόθεσμο συνεργάτη του συγκροτήματος Travis Smith· μπορείτε να δείτε τη δουλειά του εδώ. Και ο τίτλος αυτής της ανάρτησης είναι φυσικά αναφορά στους στίχους του Ambitions, μιας από τις κορυφαίες στιγμές του Dead End Kings.


Hear my thin voice
Hear my words fall down
See my ambitions fade out
Had so much better times

At night walking on the tracks
Change my perspective
Idle hands with wounds and cracks
Stale, ineffective
But past the veil
The memories of things
Still so in love with you
So dense this strife, kicked the life
I feel this weight upon my heart

Indecision
Sow the seed
Aspiration is never within reach
At night there is no other view
Sing a song for the ones who never made it

In the ward under yellow lights
Under linden trees I am 
Τransparent αnd led to believe 
Τhat things would change if I go away
The lowering sky under which we go
So dense this strife, kicked the life
I feel this weight upon my heart

Hear my thin voice
Hear my words fall down
See my ambitions fade out
Had so much better times

Constant noise behind the overcoming
I had no choice but to rearrange
The scar is open
I am not allowed to understand
I take it as you're not coming back

Indecision
Sow the seed
Aspiration is never within reach
At night there is no other view
Sing a song for the ones who never made it

See my ambitions fade out
Had so much better times

Δεν υπάρχουν σχόλια: