Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Παραβιάσεις δικαιωμάτων από την αστυνομία στην Ιερισσό


ΙΕΡΙΣΣΟΣ από realmedialive

Στο παραπάνω video η Κωνσταντίνα και η Μαριάνθη, δύο μαθήτριες από την Ιερισσό της Χαλκιδικής, βάζουν τα πράγματα στη θέση τους ως προς τους πρόσφατους "άθλους" της ελληνικής αστυνομίας στην περιοχή. Ως προς τις ανακρίσεις κατοίκων χωρίς την παρουσία δικηγόρων, και την λήψη δείγματος DNA υπό καθεστώς απειλών και εξαναγκασμού, αλλά και την χρήση δακρυγόνων εναντίον κατοίκων, υπήρξε δημόσια δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας. 

Μπορείτε να δείτε το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2013 στον κεντρικό διεθνή ιστότοπο της οργάνωσης, και την μετάφραση που ανάρτησε σήμερα το ελληνικό τμήμα, μέρος της οποίας παραθέτω παρακάτω
 
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να διεξαγάγουν έγκαιρη, αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα των ισχυρισμών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία στην Ιερισσό της Χαλκιδικής κατά τον περασμένο μήνα. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικές ερεθιστικές ουσίες εναντίον διαδηλωτών στην Ιερισσό με δυσανάλογο μη αναγκαίο τρόπο και προκαλώντας έτσι τραυματισμούς, ότι συγκεντρώθηκαν δείγματα DNA από κατοίκους με ακατάλληλο τρόπο, και ότι τα άτομα που ανακρίθηκαν από την αστυνομία, προφανώς ως ύποπτοι για πιθανή εμπλοκή σε εμπρησμό στον τόπο εργασιών της εταιρείας εξόρυξης Hellas Gold, στερήθηκαν πρόσβαση σε δικηγόρο πριν ή κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Τον περασμένο χρόνο, πολλοί κάτοικοι της Ιερισσού και άλλων γύρω πόλεων είχαν διαμαρτυρηθεί εναντίον επιχείρησης εξόρυξης χρυσού στην περιοχή Σκουριές, στο βουνό Κάκαβος, και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επιχείρησης. Στις 17 Φεβρουαρίου 2013 έγινε εμπρηστική επίθεση στον τόπο των εργασιών της εταιρείας.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν η αστυνομία κάλεσε για εξέταση περισσότερους από 100 κατοίκους της Ιερισσού και του κοντινού χωριού Μεγάλη Παναγιά σχετικά με την υπόθεση του εμπρησμού. Σε μία από τις περιπτώσεις, στις 20 Φεβρουαρίου 2013, δύο κάτοικοι μεταφέρθηκαν χωρίς της συγκατάθεσή τους στο αρχηγείο της αστυνομίας και κρατήθηκαν εκεί επί αρκετές ώρες χωρίς απαγγελία κατηγορίας, ενώ η αστυνομία, σύμφωνα με ισχυρισμούς, δήλωνε στους συγγενείς και τους δικηγόρους τους ότι δεν είχαν πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονταν. Σύμφωνα με αναφορές, δεν επιτράπηκε η παρουσία δικηγόρων κατά την εξέταση των κατοίκων, παρόλο που το είχαν ζητήσει, και παρέμειναν στα αστυνομικά τμήματα επί αρκετές ώρες. Επιπλέον, οι δικηγόροι ανέφεραν ότι πολλοί από αυτούς τρομοκρατήθηκαν προκειμένου να δώσουν δείγμα DNA, καθώς τους είπαν ότι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με κατηγορίες για ανυπακοή εάν αρνούνταν να δώσουν το DNA τους και ότι θα τους κρατούσαν περισσότερο χρόνο, και δέχτηκαν και/ή άλλες απειλές. Στους κατοίκους των οποίων το DNA αποκτήθηκε στη συνέχεια, σύμφωνα με αναφορές, δόθηκε ένα χαρτί προς υπογραφή, βάσει του οποίου έδιναν τη συγκατάθεσή τους. Δέκα κάτοικοι που αρχικά αρνήθηκαν να δώσουν DNA, σύμφωνα με ισχυρισμούς, εξαναγκάστηκαν να το κάνουν. Κάποιοι από τους κατοίκους, επίσης, ισχυρίστηκαν ότι υπέστησαν κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους.

Επιπλέον, μεταξύ εκείνων που κλήθηκαν από την αστυνομία για εξέταση, ήταν δύο ανήλικες μαθήτριες. Στις ανήλικες, σύμφωνα με αναφορές, δεν επιτράπηκε πρόσβαση σε δικηγόρο και/ή η παρουσία των γονιών τους κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Η Διεθνής Αμνηστία θα ήθελε να εκφράσει τις πιο βαθιές της ανησυχίες σχετικά με τους ισχυρισμούς αυτούς, μεταξύ άλλων, τους ισχυρισμούς που αφορούν τον τρόπο απόκτησης των δειγμάτων DNA. Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Ατόμων αναφορικά με την Αυτόματη Επεξεργασία Προσωπικών Δεδομένων, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα, δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι «τα προσωπικά δεδομένα που υποβάλλονται σε αυτόματη επεξεργασία πρέπει να αποκτώνται και να υφίστανται επεξεργασία δίκαια και νόμιμα».  Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για το γεγονός ότι στους ανθρώπους αυτούς δεν επιτράπηκε πρόσβαση σε δικηγόρους, παρά το γεγονός ότι πράξεις όπως η συλλογή δειγμάτων DNA φέρεται να δηλώνουν ότι η μεταχείρισή τους είναι αντίστοιχη με τη μεταχείριση υπόπτων σε εν εξελίξει ποινική έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: