Τέσσερις χαρακτήρες: ο Μπρυλ, ο Λόμαν, ο Ντήβενμπαχ, και ο λεγόμενος ερευνητής των γραφών. Πολιτικοί κρατούμενοι, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Γερμανία, 1934.
Ενώ ανακατεύουν τσιμέντο, ο Μπρυλ λέει σιγά στον Ντήβενμπαχ να κρατηθεί μακριά από τον Λόμαν, γιατί “δεν είναι σίγουρος.” Αυτή είναι η αφορμή για να αρχίσουν οι Μπρυλ και Λόμαν να τσακώνονται, αποκαλώντας ο ένας τον άλλον “γουρούνι” και “Ιούδα” αντίστοιχα. Ο ερευνητής των γραφών τους ειδοποιεί να σταματήσουν καθώς πλησιάζει η φρουρά των Ες-Ες. Ένας από τους Ες-Ες λέει πως αν ξαναμιλήσουν θα πάνε στην απομόνωση, και τους διατάζει να τραγουδήσουν το τραγούδι “Οι στρατιώτες του βάλτου.”
Υπακούουν, μόλις όμως η φρουρά απομακρύνεται οι Μπρυλ και Λόμαν συνεχίζουν να διαφωνούν, αυτή τη φορά για την στάση του κομμάτος του πρώτου απέναντι στην πολιτική του Χίτλερ, ενώ ο Ντήβενμπαχ δηλώνει ουδέτερος και ο ερευνητής των γραφών προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Ο Ες-Ες επιστρέφει εκ νέου, και μόλις ξαναφεύγει ο καυγάς κορυφώνεται:
ΛΟΜΑΝ (πετάει κάτω το φτυάρι): Όταν σκέφτομαι πως βρίσκομαι εδώ μέσα γιατί εξαιτίας σας δεν μπόρεσε να γίνει το Ενωτικό Μέτωπο, μου ’ρχεται και τώρα ακόμα, να σου σπάσω το κεφάλι.ΜΠΡΥΛ: Ώστε έτσι ε; “Ή γινόμαστε αδέρφια ή σου σπάω το κεφάλι”, ε; Ενωτικό Μέτωπο! Πουλί μου το ξέρω το τραγούδι σου: Θα σας ερχότανε καλά να μας φάτε τα μέλη.ΛΟΜΑΝ: Όχι, αφήστε καλύτερα να σας τα φάει ο Χίτλερ. Είσαστε προδότες του λαού!ΜΠΡΥΛ (έξω φρενών σηκώνει το φτυάρι του εναντίον του Λόμαν, που κι αυτός έχει έτοιμο το δικό του): Θα σου δείξω ’γω!
Ο Ες-Ες επιστρέφει και πάλι ρωτώντας ποιος μίλησε. Κανείς δεν απαντάει, και οδηγούνται όλοι στην απομόνωση. Και ο σοσιαλδημοκράτης, και ο κομμουνιστής, και ο ουδέτερος, και εκείνος που είχε άγνοια των λόγων του καυγά.
Αυτό το μονόπρακτο ονομάζεται “Οι στρατιώτες του βάλτου” και περιλαμβάνεται στο θεατρικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ. Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι από την ελληνική έκδοση (Κάλβος, 1970, μτφ. Α. Βερυκοκάκη).
Διαβάζεται επίσης ως σχόλιο πρόσφατου γεγονότος στην απεργία της Ελληνικής Χαλυβουργίας, και του απόηχου του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου