Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Ενώ ο κόσμος γύρω τους καταρρέει


A profound appreciation of what it means to be alive. But most of all, a shared urge to reach out to one another.

 Δύο άνθρωποι ερωτεύονται ενώ ο κόσμος γύρω τους καταρρέει: αυτός είναι ο αφηγηματικός πυρήνας της ταινίας Perfect Sense. Η σκηνοθεσία του David Mackenzie είναι εξαιρετική, το ίδιο και οι ερμηνείες της Eva Green και του Ewan McGregor. Δεν πρόκειται ωστόσο για μία απλώς και μόνο καλογυρισμένη ταινία, αλλά για μία ιστορία που η καρδιά της συμβαίνει να χτυπάει πολύ δυνατά. Η ερωτική σχέση ξετυλίγεται ενάντια σε μία επιδημία που αφαιρεί τις αισθήσεις των ανθρώπων, ενώ της απώλειας κάθε αίσθησης προηγούνται οξύτατες αντιδράσεις θλίψης, απελπισίας, και οργής. Η αντίστιξη των δύο πλευρών είναι αφηγηματικά καθηλωτική καθώς οι δύο εραστές, που εύστοχα επιλέγεται να ασκούν τα επαγγέλματα της επιδημιολόγου και του σεφ, παλεύουν ενάντια στους εαυτούς τους και υπέρ μιας σχέσης που φαίνεται να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια μάχη που έχει ήδη χαθεί· αυτό ωστόσο δεν είναι το ακριβές περιεχόμενο του ρομαντισμού; Η ταινία δεν προσφέρει εύκολες ή ανακουφιστικές απαντήσεις, αλλά κάτι πολύ καλύτερο: τις φωτεινότερες και πιο θαρραλέες πλευρές της ανθρώπινης συνθήκης. Πρόκειται για ένα κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι έχουν χάσει την αίσθηση της γεύσης, κι όμως κριτικές εστιατορίων εξακολουθούν να γράφονται, με αντικείμενο τώρα τη θερμοκρασία και την υφή των φαγητών· οι εραστές αναζητούν ο ένας τον άλλο μέχρι, και παρά, το αναπόφευκτο τέλος· και η ζωή αρνείται να παραιτηθεί παρότι βρίσκεται αντιμέτωπη με την πλέον αδυσώπητη και διαλυτική πραγματικότητα.


2 σχόλια:

black symphony είπε...

Υπέροχη ταινία, και όπως αναφέρεις κι εσύ, φοβερές ερμηνείες και πλάνα σε μια κατάμαυρη Γλασκώβη. Μια αλληγορία αλά ''Blindness'' για το πώς μετατρέπεται ο άνθρωπος χάνοντας σταδιακά τις αισθήσεις του και για το χάος που επικρατεί στην ψυχή του που καταβάλλεται από τρέλα και απελπισία. Ωστόσο εδώ, αποδεικνύεται πως πάνω και πέρα από όλα ο έρωτας είναι ο μόνος που παραμένει ζωντανός σε έναν κόσμο που καταρρέει, είναι η τέλεια αίσθηση (perfect sense).

aris.cs είπε...

Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε : )

Ο έρωτας θα μπορούσε να είναι η τέλεια αίσθηση, τουλάχιστον αν κανείς τον αντιλαμβάνεται με τη μορφή που παρουσιάζεται εδώ. Αν όμως έχει συνηθίσει να σκέφτεται εργαλειακά και με άξονα πρακτικά αποτελέσματα, οφέλη, ανταμοιβές, και ευκολίες, φαντάζομαι πως δύσκολα θα επικοινωνήσει με αυτή την ταινία.

Πράγμα που είναι ένα απο τα μεγαλύτερά της προτερήματα ; )