Michael Chow, AP Photo/The Arizona Republic
Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει πως η εξαιρετική αυτή φωτογραφία του Michael Chow απεικονίζει το φεγγάρι· πρόκειται όμως για τον ήλιο κατά την διάρκεια της έκλειψης του στις 20 Μαΐου 2012. Περνώντας μεταξύ ήλιου και γης, το φεγγάρι επισκιάζει την εικόνα του πρώτου όπως φαίνεται από τη δεύτερη. Η συγκεκριμένη μορφή έκλειψης ωστόσο ονομάζεται δακτυλιοειδής γιατί η φαινομενική διάμετρος του φεγγαριού είναι μικρότερη από εκείνη του ήλιου, με αποτέλεσμα αυτός να μοιάζει βαθμιαία με δακτυλίδι. Αν και προφανώς είναι ένα εντυπωσιακό γεγονός, οφείλω να πω ότι εντυπωσιάστηκα περισότερο από τις φωτογραφίες αυτές καθεαυτές. Η δουλειά του Nick James και της Cathleen Allison προσφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Nick James britastro.org
Cathleen Allison/AP Photo
Κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης φαντάζομαι ότι τα βλέμματα όλων είναι προσηλωμένα στον ουρανό, κατά τρόπο αναπόφευκτο, και μάλλον προβλέψιμο. Και αυτός είναι ο λόγος που βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την επιλογή απεικόνισης του κόσμου υπό το μοναδικό φως μιας τέτοιας έκλειψης, όπως στην φωτογραφία του ποταμού Huangpu στην Σανγκάη και του λιμανιού Victoria στο Χονγκ Κονγκ, από τους Aly Song και Bobby Yip αντίστοιχα.
Aly Song/Reuters newsfeed.time.com
Bobby Yip/Reuters darkroom.baltimoresun.com
Η δακτυλιοειδής φάση της έκλειψης στις 20 Μαΐου ήταν ορατή από τις ακτές της Κίνας, την βόρεια Ταϊβάν, τη νότια Ιαπωνία, και το δυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτού του είδους η έκλειψη ονομάζεται επίσης 'δαχτυλίδι της φωτιάς', χαρακτηριστικό που υποδηλώνεται στη δουλειά των φωτογράφων Katsuro Okazawa και Albert Cesare.
Katsuro Okazawa/Aflo/Zuma Press newsfeed.time.com
Albert Cesare AP Photo/Odessa American photographyblog.dallasnews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου