Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Audrey: A drifter off to see the world

πηγή
πηγή
   Μου είναι πολύ δύσκολο να γράψω κάτι για το φαινόμενο με το όνομα Αudrey Hepburn. Και είναι πολύ δύσκολο επειδή δεν ξέρω αν μου επιτρέπεται να ''αγγίξω'' ανθρώπους που έχουν χαράξει μία τέτοια πορεία αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι τους και περνώντας στη σφαίρα του μυθικού. Νιώθω πως ότι κι αν πω γι' αυτή τη γυναίκα θα είναι εξαιρετικά ταπεινό και λίγο μπροστά στο μεγαλείο της προσωπικότητας και του ταλέντου της. 
   Αν και, δυστυχώς, η Audrey πέθανε όταν ήμουν πολύ μικρή και δεν πρόλαβα να τη ζήσω στις μεγάλες της δόξες, είναι η μορφή που εχω λατρέψει περισσότερο από κάθε άλλη. Ναι, η Audrey είναι το είδωλό μου. Είναι  αναμφίβολα η προσωποποίηση της ακαταμάχητης γοητείας, γλυκύτητας, χάρης, αξιοπρέπειας και ομορφιάς. Είναι η επιτομή  του στυλ και της κομψότητας. Καθόρισε τις τάσεις και το trend ολόκληρων γενεών και αποτελεί μέχρι σήμερα fashion icon. Φήμες λένε ότι η Audrey είχε έναν υπέροχο χαρακτήρα. Τις πιστεύω. Ευγενική, μετριόφρων, ευαίσθητη, ταπεινή, γλυκιά και πάντα χαμογελαστή. Η ίδια πίστευε ότι δεν ήταν και τόσο σπουδαία ηθοποιός και ότι έκανε απλά μια δουλειά όπως όλοι. Επιπλέον, δε θεωρούσε τον εαυτό της ιδιαίτερα όμορφο καθώς υποστήριζε ότι είχε άσχημη μύτη και πολύ λεπτά πόδια. Και αυτή ακριβώς η μη συνειδητοποίηση της ανωτερότητάς της σε πολλά επίπεδα είναι αυτό που την έκανε τόσο ξεχωριστή.
Από την ταινία Roman Holiday (1953) 
   Γεννημένη το 1929 στις Βρυξέλλες, η Audrey αναγκάστηκε να αλλάξει πολλές φορές κατοικία αφού όταν χώρισαν οι γονείς της μετακόμισε με τη μητέρα της στο Λονδίνο και αργότερα στην Ολλανδία όπου και έζησε τη φρίκη του πολέμου. Λίγα χρόνια αργότερα η τύχη τής χαμογελά όταν το 1948 λαμβάνει ένα μικρό ρόλο στην ευρωπαϊκή ταινία Dutch In Seven Lessons, υποδυόμενη μία αεροσυνοδό της KLM. Το μεγάλο μπαμ, όμως, συντελείται το 1953 όταν πρωταγωνιστεί με τον  Gregory Peck στην ταινία Roman Holiday όπου εκτός από εντυπώσεις και μία θέση στις ''αποκαλύψεις'' του Hollywood, κερδίζει και το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την χάρμα οφθαλμών ερμηνεία της. Για την επόμενη δεκαπενταετία, η καριέρα της θα είναι σε συνεχή ανοδική πορεία και η Audrey θα πρωταγωνιστήσει δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής όπως τον Humphrey Bogart, τον Fred Astaire, τον William Holden, τον Cary Grant, τον Peter O'Toole, τον Gary Cooper, τη Shirley MacLaine, τον Rex Harrison, τον Alan Arkin και άλλους πολλούς ενώ θα βρεθεί υποψήφια για Όσκαρ άλλες τρεις φορές χωρίς ωστόσο να κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο.
πηγή
   Ποιος μπορεί να ξεχάσει ρόλους όπως εκείνον της Holly Golightly από το Breakfast at Tiffany's ή της Eliza Doolittle από το My Fair Lady; Σε κάθε της ρόλο ξεχώριζε και άφηνε το στίγμα της. Η απαράμιλλη εκφραστικότητά της και τα καθαρά καστανά της μάτια σε συνδυασμό με την απίστευτη χάρη και το γλυκό προσωπάκι της είχαν κάνει την Audrey την αγαπημένη πολλών σκηνοθετών όπως του Billy Wilder, του William Wyler και του Blake Edwards.
πηγή
   Στα τέλη της δεκαετίας του '60, αποφασίζει να αποσυρθεί για λίγα χρόνια για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της ενώ το 1976 επανέρχεται στα κινηματογραφικά δρώμενα πρωταγωνιστώντας δίπλα στο Sean Connery στην ταινία Robin and Marian. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της διετέλεσε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF ταξιδεύοντας σε πάνω από 20 χώρες βοηθώντας έτσι πολλά παιδιά. Στις 20 Ιανουαρίου του 1993, η Audrey Hepburn πεθαίνει ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο σε ένα μικρό χωριό της Ελβετίας έχοντας δίπλα της τους δύο γιους της και τον τελευταίο σύντροφο της ζωής της, Robert Walders.
   Η κληρονομιά που άφησε πίσω της είναι τεράστια και η προσφορά της στον κινηματογράφο αλλά και στο φιλανθρωπικό έργο ανεκτίμητη. Ο μύθος της συνεχίζεται και θα συνεχίζεται ακόμα ενώ το πρόσωπό της χρησιμοποιείται παντού, από διαφημίσεις μέχρι και σουβενίρ. Τα μελαγχολικά μάτια της δε θα πάψουν ποτέ να μας κοιτούν κι εκείνη θα τραγουδάει ανέμελη, καθισμένη στο περβάζι του παραθύρου της το Moon river...


  

3 σχόλια:

aris.cs είπε...

Ήταν εξαιρετική ηθοποιός και αναμφίβολα αποτελεί πολιτισμική αναφορά, μου αρέσει πολύ που αναδεικνύεις όλες τις διαστάσεις της. Και επίσης που αναφέρεσαι στο Rodin and Marion, είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες, αν και λιγότερο γνωστή. Ήταν τόσο υπέροχα θλιμμένη εκεί...

black symphony είπε...

Είναι λίγες οι ηθοποιοί που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα μύθο και να θεωρούνται cult χωρίς να έχουν απασχολήσει τον τύπο με σκάνδαλα, ναρκωτικά, extreme συμπεριφορές κλπ. Και η Audrey είναι μία από αυτές. Όσον αφορά στο Robin and Marion, είναι όντως λιγότερο γνωστή αλλά μαζί με τον Sean Connery δένουν άψογα. Και είναι πράγματι υπέροχα θλιμμένη εκεί. Όπως πάντα...

aris.cs είπε...

Έχεις δίκιο, ο μύθος της είναι πράγματι φωτεινός - και μαζί λίγο θλιμμένος...