Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Πλήκτρα πάνω από τα σύννεφα: Jon Lord, 1941 – 2012

jonlord.org 

Δυστυχώς ο Jon Lord απεβίωσε την Δευτέρα. Ήταν πάντα εύλογο να θεωρεί κανείς πως πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία του rock, και φυσικά για τον καλύτερο μουσικό στα πλήκτρα και το Hammond organ· ήταν ωστόσο πολλά περισσότερα από αυτό. Ο Jon Lord ήταν εξαιρετικός μουσικός ως προς το ότι διακρινόταν τόσο ως συνθέτης όσο και ως σολίστας, ενώ τα ενδιαφέροντα και οι ικανότητες του υπερέβαιναν τους διαχωρισμούς μεταξύ μουσικών ειδών, όπως  το hard rock, τα blues, το progressive rock, η κλασσική μουσική, και η fusion. 

Η επιλογή ενός αντιπροσωπευτικού μουσικού δείγματος από μια πορεία που εκτείνεται σε έξι δεκαετίες δεν μπορεί να είναι εύκολη, αν ωστόσο έπρεπε να επιλέξω μόνο ένα κομμάτι, αυτό θα ήταν το Pictured Within, από το ομώνυμο album του 1998. Η παρακάτω live εκτέλεση είναι από το DVD Deep Purple in Concert with the London Symphony Orchestra, το οποίο ηχογραφήθηκε στο Royal Albert Hall τον Σεπτέμβριο του 1999. Η London Symphony Orchestra διευθύνεται από τον Paul Mann, ενώ το Pictured Within τραγουδάει ο Miller Anderson· οι στίχοι ανήκουν στον Jon Lord. 



                                   here be friends...
                                   here be heroes...
                                   here be sunshine...
                                   here be grey...
                                   here be life...
                                   here love lies bleeding...
                                   memories so hazy...
                                   and dreams that drove me crazy

                                    here be down...
                                    here be paradise...
                                    here be starbright...
                                    here be pain...
                                    here be smiles in eyes like rainbows...
                                    my father and my mother...
                                    my sisters and my brother -
                                    pictured within

                                    where there're shadows ill met by moonlight...
                                    there be dragons I have slain...
                                    and here be bright eyes with hair so golden...
                                    sunrise and sunset and running free...
                                    and laughing at the rain

                                     here be home...
                                     here be travellin'...
                                     here be thunder...
                                     here be blue...
                                     and sometimes heaven and thoughts of wonder...
                                     the miracle of children...
                                     a poet and a pilgrim

                                     kith and kin - pictured within
                                     lose and win - pictured within

Ο Jon Lord είχε κλασσική μουσική παιδεία, και διατήρησε το ενδιαφέρον του για το κλασσικό ιδίωμα σε όλη του τη ζωή, όπως άλλωστε δείχνει και ένα ευρύ φάσμα κυκλοφοριών, από τα albums Gemini Suite, Windows, και Sarabande της δεκαετίας του 1970, ως το Boom of the Tingling Strings και το To Notice Such Things του 2008 και του 2010 αντίστοιχα. Ωστόσο το πρώτο και ιδιαίτερα ριζοσπαστικό εγχείρημα του να υπερβεί τους στερεοτυπικούς διαχωρισμούς μεταξύ rock και κλασσικής μουσικής ήταν το Concerto for Group and Orchestra των Deep Purple. Αυτό το album ηχογραφήθηκε το 1969 στο Royal Albert Hall με την Royal Philharmonic Orchestra σε διεύθυνση τoυ Malcolm Arnold· το video της συναυλίας υπάρχει εδώ. Τριάντα χρόνια αργότερα, το Concerto επέστρεψε στον ίδιο χώρο· τα παρακάτω video περιλαμβάνουν τα τρία μέρη του, και προέρχονται από το DVD Deep Purple in Concert with the London Symphony Orchestra. Tο Concerto παρουσιάστηκε επίσης σε πολλές χώρες μεταξύ 2000 και 2010.




Στην μακρά πορεία του ο Jon Lord συμμετείχε σε πλειάδα συγκροτημάτων και μουσικών projects, πάνω από όλα όμως ήταν ιδρυτής των Deep Purple και σημαντική κινητήρια δύναμη της μπάντας. Στο πρώτο από τα παρακάτω video διαπραγματεύεται το In Rock, album-ορόσημο του συγκροτήματος, και την διαμόρφωση του εμβληματικού ήχου του Hammond organ. Οι Deep Purple απολαμβάνουν status πρωτοπόρων και καινοτόμων μουσικών με άξονα τον μοναδικό τους ήχο, τις υποδειγματικές συνθέσεις, και τις ασύγκριτες αυτοσχεδιαστικές τους ικανότητες· εξαιτίας των τελευταίων εξάλλου συμβαίνει να είναι το μόνο συγκρότημα με πολύ περισσότερα live albums από ότι studio ηχογραφήσεις

Και από αυτή την άποψη παραθέτω τις παρακάτω live εκτελέσεις δύο χαρακτηριστικών κομματιών. Το Child in Time παίζεται στο BBC το 1970 από τους Jon Lord (Hammond organ), Ritchie Blackmore (κιθάρα), Ian Paice (ντραμς), Roger Glover (μπάσο), και Ian Gillan (φωνητικά)· πρόκειται φυσικά για την κλασσική Mark II σύνθεση στην καλύτερη της περίοδο. Το Lazy είναι άλλη μία εκπληκτική εκτέλεση, αυτή τη φορά στη Μελβούρνη το 1999 από την Mark VI σύνθεση· το συγκρότημα, με τον Steve Morse στην κιθάρα, είχε επανεφεύρει τον εαυτό του περνώντας σε μια νέα περίοδο μουσικής δημιουργικότητας και εξέλιξης.




Είχα την τύχη να δω τον Jon Lord να παίζει με τους Deep Purple με τις συνθέσεις Mark V, Mark II (δεύτερη επανένωση), και Mark VII. Δεν πρόκειται απλώς για το ότι οι ικανότητες και οι επιδόσεις του στη σκηνή ήταν πάντα στο υψηλότερο επίπεδο· είναι ότι ο Jon Lord έπαιζε με απέραντη αγάπη, σεβασμό, και φροντίδα για την μουσική, το συγκρότημα, και το κοινό. Και πάνω από όλα, είτε το Hammond εκτίναζε καταιγιστικά riffs πάνω από τα χέρια που αμέσως υψώνονταν στον αέρα, είτε το πιάνο απηύθηνε ντελικάτες νότες σε ένα κοινό που κρατούσε την ανάσα του, είτε ήταν ελκυστικές blues σύγχορδίες, είτε κλασσικά δομημένες μελωδίες, η πνευματικότητα της παρουσίας του ήταν πάντα έντονη, τόσο υπό όρους μουσικής ποιότητας, όσο και υπό όρους προσωπικής αξιοπρέπειας. Αυτό ήταν ο Jon Lord για εμένα· και η απουσία του είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Photograph by Csaba Molek  jonlord.org


Δείτε επίσης:



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: