Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Στο δρόμο: Jack Keruac και Walter Salles


They danced down the streets like dingledodies, and I shambled after as Ive been doing all my life after people who interest me, because the only people for me are the mad ones, the ones who are mad to live, mad to talk, mad to be saved, desirous of everything at the same time, the ones that never yawn or say a commonplace thing, but burn, burn, burn like fabulous yellow roman candles exploding like spiders across the stars and in the middle you see the blue centerlight pop and everybody goes Awww!

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το On the Road του Jack Kerouac, ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα όλων των εποχών. Εφευρετικά πολυεπίπεδο και ορμητικά αυτοσχεδιαστικό, το κείμενο αυτό αποτελεί την καθοριστική στιγμή του Beat κινήματος, αλλά και ένα διαχρονικό αντι-κονφορμιστικό μανιφέστο.

Είναι ωστόσο λιγότερο γνωστό ότι ο Jack Kerouac είχε επίσης οραματιστεί την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, η οποία υλοποιήθηκε σήμερα από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Walter Salles. Κατά τον ίδιο τρόπο που προετοιμάζοντας την ταινία The Motorcycle Diaries είχε αναζητήσει τα βήματα του νεαρού Ernesto Guevara στη Νότιο Αμερική, ο Walter Salles ακολούθησε τώρα το ταξίδι του Jack Kerouac γυρίζοντας το ντοκιμαντέρ In Search for On the Road, και ερχόμενος σε επαφή με Beat συγγραφείς που βρίσκονται στη ζωή.  

Οι ταινίες The Motorcycle Diaries, Central Station, και Foreign Land, την οποία σκηνοθέτησε από κοινού με την Daniela Thomas, αποτελούν παραδείγματα της εξαιρετικής ικανότητας του Walter Salles στο είδος των ταινιών δρόμου. Όπως είπε στον Michael Ordoña του San Francisco Chronicle, “αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει είναι ιστορίες στις οποίες τα ταξίδια των κυρίως χαρακτήρων κατά κάποιο τρόπο αντικατοπτρίζουν τις μεταμορφώσεις που εξελίσσονται σε μια κουλτούρα ή χώρα.” 

Και από αυτή την άποψη, το On the Road είναι μια ταινία που μόνο με έντονο ενδιαφέρον θα μπορούσα να προσμένω. Οι χαρακτήρες των Sal Paradise και Dean Moriarty, οι οποίοι στο μυθιστόρημα αναφέρονταν στον ίδιο τον Jack Kerouac και τον φίλο του Neil Cassady αντίστοιχα, παίζονται από τους Sam Riley και Garrett Hedlund, ενώ στο cast περιλαμβάνονται επίσης οι Kristen Stewart, Kirsten Dunst, και Viggo Mortensen.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: