Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η Άννα Καρένινα επιστρέφει


Χρειαζόμαστε πραγματικά ακόμα μία διασκευή του κλασσικού μυθιστορήματος του Λέοντα Τολστόι Άννα Καρένινα; Αν κανείς αναλογιστεί την ιδιαίτερα κομψή διασκευή του Pride & Prejudice από τον Joe Wright, και την αριστοτεχνική του σκηνοθεσία στην περίπτωση του Atonement, η απάντηση μπορεί κάλλιστα να είναι καταφατική. Πρόκειται για την τρίτη συνεργασία του Joe Wright με την Keira Knightley, ενώ στην ταινία συμμετέχουν επίσης  οι Jude Law (Αλεξέι Καρένιν), Aaron Taylor-Johnson (κόμης Βρόνσκι), και Domhnall Gleeson (Κονσταντίν Λέβιν).

Η διασκευή ενός μυθιστορήματος όπως η Άννα Καρένινα παρουσιάζει δυσκολίες, δεδομένου του διαχωρισμού της αφήγησης σε δύο παράλληλες ιστορίες. Από την μία πλευρά υπάρχει το πάθος που νιώθει η Άννα για τον Βρόνσκι και η διάλυση του γάμου της, και από την άλλη η προσπάθεια του Λέβιν να παντρευτεί και να δημιουργήσει οικογένεια. Η αφήγηση εναλλάσσεται μεταξύ των δύο διαστάσεων εστιάζοντας στον έρωτα και την τραγωδία, αλλά και τους κοινωνικούς κανόνες και την σχετική με αυτούς άσκηση κοινωνικού ελέγχου. Και από αυτή την άποψη θα είναι ενδιαφέρον να δει κανείς πώς ο βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Tom Stoppard προσεγγίζει το έργο στο σενάριο του. Προς το παρόν, αυτό που έχουμε είναι ένα οπτικά συναρπαστικό trailer, με τη μουσική του Dario Marianelli, επίσης βραβευμένου συνθέτη και μακροχρόνιου συνεργάτη του Joe Wright.


2 σχόλια:

black symphony είπε...

Ω ναι!!!Νομίζω ότι θα είναι η ταινία που θα σαρώσει στα βραβεία Όσκαρ το 2013. Κnightley, Wright, ταινία εποχής, Marianelli στη μουσική, πρωτότυπο έργο από Τολστόϊ...νομίζω δε χρειάζεται κάτι άλλο...συνταγή για επιτυχία.

aris.cs είπε...

Έχεις δίκιο - δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα, αλλά πράγματι η ταινία διαθέτει τέτοια στοιχεία. Θα δούμε...