Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Το ορφανό δελφίνι

Μικρή συμβολή στην Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ή ίσως όχι και τόσο μικρή. Σύμφωνα με τον ιστότοπο global animal, αυτό το δελφίνι βρέθηκε πέρσι κοντά στο Montevideo, την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης. Ήταν ένα μωρό δέκα ημερών που έφερε πληγές από αλιευτικό δίχτυ, ενώ παράλληλα η μητέρα του δεν διακρινόταν πουθενά. Το είδος αυτού του δελφινιού ονομάζεται Franciscan, γνωστό και ως La Plata River. Στις παρακάτω φωτογραφίες απολαμβάνει την φροντίδα του Richard Tesore, επικεφαλή της μη κυβερνητικής οργάνωσης S.O.S. Rescate de Fauna Marina, στο καταφύγιο της Punta Colorada, ανατολικά του Montevideo.

Φωτογραφία: Miguel Rojo/AFP/Getty Images     global animal

Φωτογραφία: Andres Stapff/Reuters      global animal

Το δελφίνι αυτό δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Ήταν ένα από τα πολλά δελφίνια που τραυματίζονται ή σκοτώνονται από αλιευτικά δίχτυα ή/και ψαράδες σε καθημερινή βάση. Ένα από τα πολλά ζώα που  αποτελούν αντικείμενο κακομεταχείρησης, εκμετάλλευσης, εγκλεισμού, βασανισμού, και δολοφονίας, από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και σε καθημερινή βάση. Άθληση και διασκέδαση για ανθρώπους, εργαστηριακά πειράματα, η βιομηχανία ένδυσης, και ιδιαίτερα γούνας, η βιομηχανία ζωικών προϊόντων, η βιομηχανία κρέατος η λίστα είναι ατελείωτη, βάναυση, τρομακτική. 

Τουλάχιστον όμως ήταν ένα δελφίνι που προσπαθήσαμε να σώσουμε, και όχι να σκοτώσουμε – φανταστείτε πως θα ήταν αν ο καθένας και η καθεμία από εμάς προσπαθούσε να σώσει ένα ζώο.  Και όχι, δεν χρειάζεται όλοι να βρεθούμε σε αυτή την πισίνα κρατώντας ένα τέτοιο χαριτωμένο μικρό δελφίνι. Μπορούμε κάλλιστα να αρχίσουμε  από το φαγητό που τρώμε γιατί τα ζώα που βασανίζονται και δολοφονούνται για αυτό δεν είναι διαφορετικά.

Είναι και εκείνα το ίδιο χαριτωμένα με ένα μικρό δελφίνι. Και αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι τόσο εκείνα όσο και αυτό, αλλά και όλα τα ζώα, έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: