Τρίτη 10 Μαΐου 2011

My Top 20 Films of All Time - at least so far !!! Μέρος Β


10. The Sound Of Music, H.Π.Α, 1965
Σκηνοθεσία: Robert Wise
Πρωταγωνσιτούν: Julie Andrews, Christopher Plummer, Eleanor Parker
πηγή
Θυμάμαι  ότι ήταν η αγαπημένη μου ταινία όταν ήμουν μικρή και τραγουδούσα πολλά από τα τραγούδια που ερμηνεύει με την κρυστάλινη φωνή της η λατρεμένη Julie Andrews. Με φόντο το Σάλτσμπουργκ και τις Άλπεις, η Μaria εγκαταλείπει το μοναστήρι όπου μεγάλωσε και γίνεται γκουβερνάντα για τα 7 παιδιά ενός αυστηρού ναύαρχου χήρου τον οποίο στο τέλος ερωτεύεται. Μουσική, χορός, τραγούδια, υπέροχα τοπία και με το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να ελλοχεύει, το The Sound Of Music είναι μία υπερπαραγωγή και μία από τις κλασικότερες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου.


9.The Omen, Μεγάλη Βρετανία-Η.Π.Α, 1976
Σκηνοθεσία: Richard Donner
Πρωταγωνιστούν: Gregory Peck, Lee Remick, David Warner
πηγή
Το The Omen είναι μία από τις τρομακτικότερες ταινίες όλων των εποχών καθώς πραγματεύεται την ύπαρξη του Αντίχριστου με τη μορφή ενός παιδιού. Σκηνές που σε ταρακουνάνε, γυρίσματα σε Ιταλία, Αγγλία και Ιερουσαλήμ, φόβος που καραδοκεί σε κάθε στιγμή της ταινίας και ένα αγάρι τόσο εκφραστικά κακό και διαβολικό που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο πραγματικός Σατανάς! Ο Gregory Peck τα δίνει όλα ως ο πατέρας που ψάχνει να βρει την αλήθεια κι εμείς συμπάσχουμε μαζί του. Και δε μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς αφού έχουμε καθηλωθεί από τα πρώτα κιόλας λεπτά του έργου.


8. The Shining, Η.Π.Α-Μεγάλη Βρετανία, 1980
Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick
Πρωταγωνιστούν: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd
πηγή
Υπάρχει διαβολικότερο βλέμμα από αυτό του Jack Nicholson; Μάλλον όχι. Και ίσως να μην υπήρχε καλύτερη επιλογή από αυτόν για να ερμηνεύσει τον Jack Torrance, ο οποίος κατά τη διάρκεια του χειμώνα πηγαίνει με την οικογένειά του σε ένα απομονωμένο μέρος προκειμένου να αφοσιωθεί στη συγγραφή του βιβλίου του. Ωστόσο περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν και σταδιακά οδηγείται στην άσκηση βίας και στην τρέλα ενώ εικόνες, άνθρωποι και φωνές από το παρελθόν εμφανίζονται στο απομονωμένο σπίτι. Νομίζω ότι το πρόσωπο του Jack Nicholson στην αφίσα της ταινίας τα λέει όλα...


7. Finding Neverland, Η.Π.Α, 2004
Σκηνοθεσία: Marc Forster
Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie, Dustin Hoffman, Radha Mitchell
πηγή
Η ιστορία του James M.Barrie, συγγραφέα του Πίτερ Παν, και η φιλία του με μια οικογένεια που τον ενέπνευσε στο να γράψει το κλασικό σε όλους έργο. Είναι από τις πιο τρυφερές ταινίες που έχω δει, όπου το παραμύθι αναμιγνύεται με την πραγματικότητα και η ιστορία του ήρωα που δε μεγάλωσε ποτέ παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τα παιχνίδια του James με τα 4 παιδιά της οικογένειας Llewelyn Davies. O Johnny Depp και η Kate Winslet είναι οι αγαπημένοι μου ηθοποιοί και αντικειμενικά εξαιρετικοί γενικότερα πόσο μάλλον σε αυτούς τους ρόλους όπου ζωντανεύουν το παραμύθι. Χαμηλών τόνων, βαθιά συγκινητική ταινία όπου αναπαριστά με διακριτικό τρόπο το Λονδίνο της εποχής και τους χαρακτήρες του. Είναι απορίας άξιο γιατί ηθοποιοί σαν τον Johnny Depp δεν έχουν κερδίσει ακόμα Όσκαρ. Εδώ τουλάχιστον υπήρξε  υποψήφιος. 


 6.Dead Poets Society, Η.Π.Α, 1989
 Σκηνοθεσία: Peter Weir
Πρωταγωνιστούν: Robin Williams, Robert Sean Leonard, Ethan Hawke
πηγή
Και ποιος δεν θα ήθελε να έχει έναν καθηγητή σαν τον Professor Keating που υποδύεται ο Robin Williams στην ταινία και που με τις ανορθόδοξες και αντισυμβατικές μεθόδους διδασκαλίας του αλλάζει τις συμβιβασμένες ζωές των αριστοκρατών μαθητών του καθοδηγώντας τους και εμπνέοντάς τους; Σε ένα συντηρητικό σχολείο όπου όλοι προετοιμάζονται για να πετύχουν και να γίνουν σημαντικοί στη ζωή τους ο καθηγητής αυτός κάνει τη διαφορά μέσα από τη διάδοση της ποίησης και της λογοτεχνίας και της επαφής με τη φύση. Συγκινητικό, δραματικό, τραγικό, διακριτικό, το έργο του Peter Weir έχει γίνει πια κλασικό.


5. Brokeback Mountain, Η.Π.Α-Καναδάς, 2005
Σκηνοθεσία: Ang Lee
Πρωταγωνιστούν: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway, Michelle Williams
πηγή

Το θέμα της ταινίας είναι αρκετά πρωτότυπο: Πρόκειται για την ιστορία της απαγορευμένης ερωτικής σχέσης μεταξύ δύο καουμπόηδων και της ζωής τους με την πάροδο των ετών. Καταπληκτική μουσική, μαγευτική φωτογραφία της Αμερικανικής επαρχίας, 2 πρωταγωνιστές διαμάντια με μία τρυφερή ιστορία και ένα από τα πιο συγκινητικά φινάλε που έχω δει ποτέ. O Αng Lee (Παγοθύελλα, Τιγρης και Δράκος, Προσοχή Πόθος) έχει αποδείξει ότι είναι εξαιρετικός σκηνοθέτης. Σε αυτή την ταινία των 3 συνολικά Όσκαρ ξεδιπλώνουν όμως το ταλέντο τους και δύο ανερχόμενοι (εκείνη την εποχή) ηθοποιοί: Ο Heath Ledger και ο Jake Gyllenhaal. Οι συστάσεις και για τους δύο είναι περιττές. Ο πρώτος, δυστυχώς, με τον άδικο θάνατό του σφράγισε για πάντα τον κόσμο της 7ης Τέχνης.


4. Almost Famous, Η.Π.Α, 2000
Σκηνοθεσία: Cameron Crowe
Πρωταγωνιστούν: Kate Hudson, Billy Crudup, Patrick Fugit, Frances McDormand, Jason Lee
πηγή
Ένα ταξίδι ενηλικίωσης και αυτογνωσίας με άφθονο rock n roll, πολλή ειλικρίνεια και αξιομνημόνευτους χαρακτήρες. Χαρακτηριστικότερη όλων η Penny Lane ( Kate Hudson) στον καλύτερο μέχρι στιγμής ρόλο της καριέρας της. Δε λέω τίποτα άλλο. Let the music speak...


3. Requiem For A Dream, Η.Π.Α, 2000
Σκηνοθεσία: Darren Aronofsky
Πρωταγωνιστούν: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly
πηγή
Έχοντας διαβάσει πρώτα το ομώνυμο βιβλίο του Hubert Shelby Jr, δεν περίμενα ότι η μεταφορά του στον κινηματογράφο θα ήταν εξίσου καλή. Κι όμως...είναι μακράν καλύτερη. Πρόκειται για μια ταινία για κάθε είδους εξαρτήσεις, σωματικές και πνευματικές, όπου οι  ζωές των ηρώων συνδέονται και μαζί οδηγούνται από την ουτοπία στην καταστροφή. Κοφτή και στη διαπασών σκηνοθεσία  από τον Darren Aronofsky, φρενήρες μοντάζ, εξαιρετικό soundtrack, δραματική κορύφωση και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για την σπαρακτική ερμηνεία της Ellen Burstyn. Συμβουλή: Καλό είναι πριν δει κάποιος την ταινία να είναι σε καλή διάθεση και όχι ψυχοπλακωμένος ή με έννοιες.


2. Moulin Rouge, Η.Π.Α-Αυστραλία, 2001
Σκηνοθεσία: Baz Luhrmann
Πρωταγωνιστούν: Nicole Kidman, Ewan McGregor, John Leguizamo, Jim Broadbent
πηγή
Μιούζικαλ που διαδραματίζεται στο Παρίσι του 1900 στο οποίο ένας ρομαντικός και μποέμ συγγραφέας ερωτεύεται μία εταίρα που όμως τη διεκδικεί επί χρήμασι ένας δούκας. Τα τραγούδια είναι ένα medley από σύγχρονα κομμάτια του 20ού αιώνα, το love story μεταξύ του Christian και της Satine είναι από τα πιο παραμυθένια, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι καταπληκτικά ενώ McGregor και Kidman επιδεικνύουν άκρως επιτυχημένα και τις φωνητικές τους ικανότητες. Ο ύμνος του bohemianism και η ελπίδα στο όνειρο!!!


 1. Edward Scissorhands, Η.Π.Α, 1990
Σκηνοθεσία: Tim Burton
Πρωταγωνιστούν: Johnny Depp, Winona Ryder, Dianne Wiest, Alan Arkin
πηγή
Δε μπορώ να βρω λόγια για να περιγράψω αυτή την ταινία. Για τον Tim Burton, άλλωστε, δε γίνεται να περιοριστείς σε λίγες αράδες. Ο άνθρωπος είναι σχολή από μόνος του. Ο Edward είναι ένας μη συνηθισμένος νεαρός που ζει απομονωμένος σε έναν πύργο και έχει ψαλίδια αντί για χέρια. Όταν μία γυναίκα τον παίρνει στο σπίτι της, ερωτεύεται την κόρη της, έρχεται σε επαφή με τον κοινωνικό περίγυρο κι εκεί αρχίζει η περιπέτειά του. Το γνωστό μπαρτονικό μοτίβο του διαφορετικού και περιθωριοποιημένου πλάσματος που έρχεται σε αντιπαράθεση με τον καθωσπρέπει και συμβιβασμένο όχλο, συναντάται και σε αυτή τη δημιουργία του Burton, ίσως εδώ περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Μαγεία, λυρισμός, παραμύθι, χρώματα, συμβολισμοί, μία καταδικασμένη ιστορία αγάπης, ονειρική μουσική κι ένας Johnny Depp γλυκύτερος από ποτέ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: