Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ο υπέροχος 'θόρυβος' του Neil Young


Τι συμβαίνει όταν ένας rock μουσικός διανύει την έβδομη δεκαετία της ζωής του; Αν αυτός ο μουσικός είναι ο Neil Young, ο οποίος πρόσφατα έγινε εξήντα έξι ετών, η περίοδος αυτή δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο από εκπληκτική. Η εντυπωσιακή πορεία του ως  συνθέτη, τραγουδιστή  και κιθαρίστα υπερβαίνει τα σαράντα χρόνια, και εκτείνεται σε τριάντα τρία studio albums, δεκατέσσερα live albums και πλειάδα άλλων εγχειρημάτων, συνδέοντας το rock της δεκαετίας του 1960 με το grunge της δεκαετίας του 1990 και συνεχίζοντας έως σήμερα. Με δυο λόγια, πρόκειται για ένα ζωντανό θρύλο. Τι περισσότερο χρειάζεται κανείς για να επαναπαυθεί στις δάφνες του; Ο Neil Young, ωστόσο, δεν το έκανε ποτέ αυτό.

Αν και παρακολουθώ τη δουλειά του πολλά χρόνια, ένιωσα ακόμα μία φορά έκπληξη ακούγοντας το Le Noise, το πλέον πρόσφατο album του που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2010. Και από τότε δεν έχω σταματήσει να πατάω το play. Το Le Noise περιλαμβάνει μερικές από τις πιο ευαίσθητες ακουστικές στιγμές του Neil Young,  στο ύφος  και το επίπεδο κλασσικών κομματιών όπως το Heart of Gold, αλλά και πολλά από τα σκληρότερα και πλέον εντυπωσιακά κιθαριστικά riff που έχει παίξει,  κατά τον παραδειγματικό τρόπο του Hey Hey, My My (Into the Black). Και οι δύο αυτές διαστάσεις είναι χαρακτηριστικές της ποιότητας και της ακεραιότητας ενός χαρισματικού και ανήσυχου μουσικού που δεν έχει πάψει να πειραματίζεται και δεν διστάζει να ρισκάρει.


Το Le Noise αποτελείται από οκτώ συνθέσεις που βασίζονται αποκλειστικά στην φωνή και την κιθάρα του Neil Young, και είναι ένα ασυνήθιστο album ως προς το ότι η λιτότητα και  ευθύτητα των μουσικών του δομών περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα πλούσιο και σύνθετο καλλιτεχνικό περιεχόμενο. Ο Neil Young τραγουδάει σα να μην υπάρχει αύριο, υποστηρίζοντας με πάθος όσο και με λεπτότητα τη σημασία συνθέσεων και στίχων. Οι νότες της ακουστικής του κιθάρας ακούγονται σα ντελικάτες σταγόνες βροχής,  ενώ οι θυελλώδεις ηλεκτρικές παραμορφώσεις εξαπλώνονται μέσω του υποβλητικού ηχητικού περιβάλλοντος που αναδεικνύει η παραγωγή του Daniel Lanois.

Το αποτέλεσμα είναι μια χωρίς προηγούμενο αμεσότητα και συναισθηματική φόρτιση. Το Le Noise είναι ένα εφευρετικό album από έναν ολοκληρωμένο μουσικό που γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι η καθιέρωση αυτή καθεαυτή, αλλά το κάθε φορά  απρόβλεπτο και συναρπαστικό καινούριο βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: