Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

WATER FOR ELEPHANTS, Η.Π.Α, 2011

πηγή
 Σύνοψη: Ο Τζέϊκομπ, ένας φοιτητής κτηνιατρικής εγκαταλείπει τις σπουδές του μετά το θάνατο των γονιών του και έχοντας μείνει χωρίς καθόλου χρήματα πιάνει δουλειά σε ένα περιοδεύον τσίρκο ως κτηνίατρος. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί τη Μαρλένα, τη γυναίκα του αφεντικού του, και μαζί θα ζήσουν έναν μεγάλο έρωτα.

Παίζουν: Robert Pattinson, Reese Witherspoon, Christoph Waltz, Hal Holbrook
Σκηνοθεσία: Francis Lawrence

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο bestseller της Sara Gruen το οποίο ξεκινά με τον Jacob Jankowski στο σήμερα, ηλικιωμένο πια, να γυρίζει πίσω στο 1931 και μέσα από τις αναμνήσεις του να διηγείται όλα όσα συνέβησαν τότε. Ακριβώς έτσι ξεκινά και η ταινία με τον ηλικιωμένο Hal Holbrook να γίνεται νεαρός Robert Pattinson έτοιμος  να πάρει το πτυχίο του από την κτηνιατρική σχολή όταν ξαφνικά μαθαίνει ότι οι γονείς του σκοτώθηκαν σε ένα αυτοκινιτιστικό δυστύχημα. Τότε, εξαιτίας χρεών του πατέρα του, χάνει το σπίτι και την περιουσία του και καταλήγει τυχαία στο τρένο με το οποίο περιοδεύει το τσίρκο των αδελφών Benzini. Κι εδώ ουσιαστικά είναι που αρχίζουν όλα. Γιατί τότε είναι που ο Jacob γνωρίζει τη Marlena και ζουν τον μαγικό έρωτά τους. 

πηγή
Μέχρι όμως να εξελιχθεί το αληθινό και ρομαντικό αυτό love story, στην ταινία κυριαρχεί η μορφή της Tai, της 42χρονης ελεφαντίνας που υποδύεται τη Rosie. Γλυκύτατη και πανέξυπνη, πραγματικά ''εξολοθρεύει'' με την "ερμηνεία'' της όλο το υπόλοιπο καστ και αποτελεί βασικό χαρακτήρα της πλοκής. Αν μπορούσαν να κερδίσουν τα ζώα Oscars, η Tai θα είχε το αγαλματίδιο στο τσεπάκι της (στην προβοσκίδα της μάλλον). Επόμενος καλύτερος σε ερμηνεία είναι φυσικά ο Christoph Waltz o οποίος για μία ακόμη φορά μπαίνει άνετα και επιτυχώς στο ρόλο ενός ακόμα κακού και αδίστακτου ανθρώπου που κακομεταχειρίζεται τα ζώα, έχει υποταγμένη τη γυναίκα του και δε διστάζει ακόμη και να πετάει τους εργάτες του από το τρένο επειδή δεν έχει χρήματα να τους πληρώσει. Το μόνο για το οποίο νοιάζεται είναι τα χρήματα και φέρεται στη γυναίκα του όπως ακριβώς και στα ζώα: ασκεί εξουσία πάνω τους επειδή πιστεύει ότι τού ανήκουν. Οφείλω επίσης να ομολογήσω πως υπάρχει αρκετή χημεία μεταξύ του ζευγαριού Witherspoon και Pattinson και ταυτίζεσαι μαζί τους καθώς against all odds μάχονται τόσο για την αγάπη τους και να ξεφύγουν από τον Waltz όσο και για την υπεράσπιση των ζώων του τσίρκου. Μόνοι εναντίον όλων.

Και αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θίγει η ταινία. Μέσα από τη φαντασμαγορία και το θέαμα, φαίνεται επίσης το γεγονός ότι τα ζώα του τσίρκου περνάνε πολλά δεινά προκειμένου να εκτελέσουν τα θεατρικά τους νούμερα και να αποφέρουν κέρδος στους ιδιοκτήτες τους. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας παρευρίσκονταν φιλοζωικές οργανώσεις βεβαιώνοντας ότι κανένα ζώο δε βλάπτηκε ή έπεσε θύμα κακομεταχείρισης. Ωστόσο ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από την ADI (Animals Defenders International) έδειχνε την Tai να κακοποιείται από τους εκπαιδευτές της πριν καν ξεκινήσουν τα γυρίσματα για την ταινία κάτι που προκάλεσε την κατακραυγή πολλών φιλοζωικών οργανώσεων και ένα συνεπακόλουθο διαδικτυακό μποϊκοτάρισμα του έργου, κάτι που ωστόσο δεν το απέτρεψε από την καλή εμπορική του πορεία στις αίθουσες.

Με όλα τα παραπάνω λοιπόν να αυξάνουν το hype, με μία πολύ καλή αναπαράσταση της εποχής, όμορφη φωτογραφία, θέαμα και φανταχτερά κοστούμια, η ταινία έλαβε από μέτριες έως καλές κριτικές. Μία τέτοια ενδεικτικά μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: