Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Within Temptation-The Unforgiving

πηγή

   And the wait is over: 4 ολόκληρα χρόνια περιμέναμε το διάδοχο του καταπληκτικού ''The Heart Of Everything'' των λατρεμένων Ολλανδών. Ύστερα από ένα live δίσκο, έναν acoustic, την κυκλοφορία ενός single, δύο παιδιά που προστέθηκαν στην οικογένεια Westerholt-Den Adel και την αποχώρηση του έως τότε drummer του συγκροτήματος Stephen Van Haestregt -γεγονότα που έλαβαν όλα χώρα μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια- ήρθε επιτέλους η σωτήρια ημέρα 29η Μαρτίου 2011 όπου και κυκλοφόρησε το ''The Unforgiving'', το πέμπτο κατά σειρά studio album της μπάντας. Σίγουρα και αναμφίβολα ( για εμάς τους φανς τουλάχιστον) το αποτέλεσμα δικαιώνει και με το παραπάνω την αναμονή.
  
   Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ο δίσκος είναι κάτι που η μπάντα δεν είχε ξανακάνει στο παρελθόν και σίγουρα την πάει ένα ( ίσως και πολύ περισσότερα) βήμα (τα) παραπέρα. Το concept tου album είναι βασισμένο σε ένα κόμικ που γράφτηκε ειδικά για το συγκρότημα και το σκοπό αυτό από τον Steven O' Conell και το οποίο αποτελείται από συνολικά 6 τεύχη. Κάθε τραγούδι του δίσκου αναφέρεται και σε έναν χαρακτήρα του κόμικ ενώ παράλληλα έχουν φτιαχτεί και τρία videos (βλέπε παρακάτω) που μας εισάγουν στο story του και μέσα από αυτά γνωρίζουμε καλύτερα τους βασικούς χαρακτήρες και το ρόλο που επιτελούν. Πρόκειται για μια ιστορία εκδίκησης, τιμωρίας, πάθους και μίσους.

πηγή

     Πέρα βεβαίως από όλα τα παραπάνω, υπάρχει και το καθαρά μουσικό πλαίσιο που είναι και το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση. Ακούγοντάς το δίσκο από την αρχή έως το τέλος έμεινα με ανοιχτό το στόμα για την ευρηματικότητα και την πρωτοτυπία κυρίως του διδύμου Den Adel και Westerholt χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και τον Martijn Spierenburg, κιμπορντίστα και συμβάλλων συνθέτη της μπάντας. Οι Within Temptation ξεχνάνε ό,τι έχουν κάνει μέχρι τώρα, ρισκάρουν, αλλάζουν κατεύθυνση και πετυχαίνουν (καλλιτεχνικά σίγουρα και ελπίζω και εμπορικά). Τα φωνητικά της Sharon είναι πιο μεστά και βραχνά από ποτέ, τα συμφωνικά μέρη έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, οι κιθάρες πολλαπλασιάζονται και γκαζώνουν, οι μπαλάντες (με την ευρεία πάντα έννοια) περιορίζονται σε δύο, οι στίχοι είναι σκοτεινοί, ενώ ο ήχος μας μεταφέρει πίσω στα 80's αποπνέοντας και την ανάλογη αισθητική συνδυάζοντας όμως παράλληλα έναν φρέσκο ήχο και μία προσεγμένη παραγωγή. Με άλλα λόγια ροκάρουν και το καταευχαριστιούνται (και εμείς ακόμα περισσότερο μαζί τους).

   
   Τα 12 συνολικά κομμάτια του album είναι ένα προς  ένα χωρίς κανένα filler και το καθένα εκπέμπει δυναμισμό και ενέργεια. Πρώτο single το Faster, που σε κάνει να χτυπιέσαι πάνω κάτω με το ξεσηκωτικό του ρεφραίν, με το Shot In The Dark ν' ακολουθεί και να μας υπενθυμίζει ότι οι Within Temptation έχουν βάλει πλώρη γι'αλλού, για πιο ροκ και άγριες μελωδίες. To Ιn The Middle Of The Night είναι απίστευτα φρενήρες, το Sinead ξεσηκωτικά ποπ, το Murder  αναπάντεχα άγριο με τα πιο ''brutal'' φωνητικά της θεάς Sharon έως τώρα, ενώ το Stairway To The Skies κλείνει νοσταλγικά το album.

   
   
   Συνολικά το album για μένα είναι κορυφαίο, μακρινός συγγενής ηχητικά του ''The Heart Of Everything'' και ακόμα πιο μακρινός των προηγούμενων δίσκων των Within που κινούνταν σε πιο ονειρικά-fairytale-romantic-συμφωνικά μονοπάτια (που για να μην παρεξηγηθώ ήταν εξαιρετικά και αυτά). So, enjoy!!!


Top Tracks: ΟΛΑ!!!!Εντάξει, για να μην είμαι υπερβολική θα έλεγα ότι μετά βίας ξεχωρίζουν (γιατί είπαμε ότι είναι όλα τέλεια) τα Faster, Shot In The Dark, Fire And Ice, Lost, και Murder.
   

3 σχόλια:

aris.cs είπε...

Έχεις πολύ δίκιο, είναι εντυπωσιακά καλό album! Και η εξέλιξη του ήχου τους είναι απόλυτα επιτυχημένη. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για εμένα να ξεχωρίσω κομμάτια και είναι επιπλέον δύσκολο γιατί για τους Within Temptation μιλάμε, η ποιότητα είναι ενιαία και δεδομένη! Επίσης με ξάφνιασε πολύ ευχάριστα η πρωτοτυπία ενός πολυμεσικού concept που συναρθρώνει μουσική, κόμικ και ταινίες μικρού μήκους – δε νομίζω πως έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο....

wild rose είπε...

Χαίρομαι πολύ που το ιστολόγιο εμπλουτίζεται
συνέχεια από black symphony και ariscs ! !
Εύχομαι πάντα τέτοια !!!...........

black symphony είπε...

Είναι όντως πολύ πρωτότυπο αυτό το πολυμεσικό concept οπως λες. Και πολύ πετυχημένο. Μάλλον οι Within μας αποζημιώνουν για τα 4 χρόνια αναμονής και ίσως γι'αυτό μας προσφέρουν τόσο πλούσιο υλικό.

Wild Rose σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο δυνατό μπορούμε για να το εμπλουτίζουμε όσο πιο συχνά γίνεται.Keep in touch!!!