Σάββατο 23 Απριλίου 2011

CHICO AND RITA, Ισπανία, 2010

πηγή
   Σύνοψη: Η ιστορία ξεκινά από το 1948 και την Κούβα της επανάστασης. Ο Τσίκο είναι ένας πιανίστας με μεγάλα όνειρα και η Ρίτα είναι μία όμορφη τραγουδίστρια με πολύ καλή φωνή. Οι δρόμοι τους διασταυρώνονται και η μουσική με το ρομαντισμό θα τους φέρουν κοντά. Όμως η κοινή τους πορεία θα συνεχιστεί με λύπες, στενοχώρια και βάσανα έχοντας πάντα ως κοινό τους άξονα τη μουσική και τον έρωτα.

   Σκηνοθεσία: Fernando Trueba, Javier Mariscal

   Το Chico and Rita είναι μία πολύ όμορφη και νοσταλγική ταινία. Στην έναρξη βλέπουμε τον Τσίκο ηλικιωμένο πια να βρίσκεται στο σπίτι του στην Αβάνα κατάκοπο από τη δουλειά και καταβεβλημένο. Με αφορμή ένα τραγούδι που παίζεται από το ραδιόφωνο και που είχε γράψει εκείνος 60 χρόνια πριν με τη Ρίτα στα φωνητικά, ο Τσίκο αναπολεί και μέσα από τη μνήμη του μεταφερόμαστε ξαφνικά πίσω στο 1948. Τότε γίνεται η γνωριμία του Τσίκο με τη Ρίτα. Η on/off σχέση που δημιουργείται ανάμεσά τους είναι γεμάτη πάθος, ίντριγκα, ζήλια και πολλή μουσική.  Η  επιτυχία θα τους χωρίσει καθώς η Ρίτα γίνεται μεγάλη και τρανή ενώ ο Τσίκο παραμένει ένας φιλόδοξος μεν αλλά άτυχος πιανίστας.

   Το σενάριο της ταινίας αυτής είναι αρκετά απλό και σίγουρα χιλιοειδωμένο ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό καθώς εδώ βασικοί πρωταγωνιστές και καθοριστικοί παράγοντες της πλοκής είναι η jazz και η σάμπα. Όλη η αφρόκρεμα της  jazz μουσικής (Charlie Parker, Τhelonious Monk, Chano Pozo, Dizzy Gilespie) παρελαύνει ενώ έτεροι πρωταγωνιστές είναι το αλκοόλ, ο καπνός, η Αβάνα και η Νέα Υόρκη.  Το σχέδιο είναι καθαρό και λιτό με πολλές σκιές και χωρίς πολλές γραμμές, οι μορφές είναι αδρές ενώ τα χρώματα προσδίδουν ζωντάνια και φαντασμαγορία.


πηγή

πηγή
  
   Εν ολίγοις, η ταινία είναι ρομαντική και τρυφερή, νοσταλγική και μελαγχολική με τον έρωτα και τη δύναμη της αγάπης να παραμένουν ζωντανοί και να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο.

πηγή

3 σχόλια:

wild rose είπε...

Πολύ καλά τα σχόλια γιά την παραπάνω ταινία.
Παρότι δεν μ΄αρέσουν τα cartoon,ένιωσα την
επιθυμία να το δώ με τη πρώτη ευκαιρία!!
Καί μόνο για τη μουσική του,ίσως,θα άξιζε
κάποιος να το δεί!!

black symphony είπε...

Είναι όντως πάρα πολύ καλή ταινία...είναι κινούμενα σχέδια αλλά το story είναι ενήλικο, είναι σαν να πρωταγωνιστούν πραγματικοί ηθοποιοί. Σου την προτείνω ανεπιφύλακτα. :))

aris.cs είπε...

Εμένα πάλι μού αρέσουν πολύ τα κινούμενα σχέδια, ενήλικα και μη!!!! Ως προς τα πρώτα, εκτός από το πράγματι καταπληκτικό Chiko & Rita υπάρχουν και άλλες ιδιαίτερα σημαντικές ταινίες με πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο που αξίζει κανείς να δει - ενδεικτικά:

http://waltzwithbashir.com/
http://www.sonypictures.com/classics/persepolis/