Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ρατσιστική βία, νεοναζισμός και αστυνομία

 Franz Kline, Untitled (Study for Mahoning II), 1960, aseriesofsmallthings.com

Πέρσι τον Απρίλιο ο σκηνοθέτης Νίκος Σούλης δημοσιοποίησε ένα video με τον άγριο ξυλοδαρμό ενός δεμένου με χειροπέδες μετανάστη από αστυνομικούς και 'πολίτες' (περισσότερα για αυτό εδώ).  Την περίοδο εκείνη, η φίλη του blog Ιωάννα είχε στείλει ένα email με το εξής σχόλιο: «εγώ για αυτό το video μια απορία είχα: ποιον θα έπρεπε να καλέσω εκείνη την ώρα αν ήμουν μπροστά, αφού η ίδια η αστυνομία ήταν η πηγή της βίας;»

Αυτή την ερώτηση σκεφτόμουν διαβάζοντας τη συνέντευξη που έδωσε ο επιτρόπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς στην Αριστοτελία Πελώνη, και δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα Τα Νέα με τίτλο Υπάρχει σύνδεση της Χρυσής Αυγής με την Ελληνική Αστυνομία - παρακάτω μεταφέρω μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Δεν είναι φυσικά  η πρώτη φορά που τίθεται το θέμα - δείτε ενδεικτικά τους συνδέσμους στο τέλος της ανάρτησης. Αναρωτιέμαι ωστόσο: σε ποια άλλη χώρα τέτοιες καταγγελίες αφενός δεν θα βρίσκονταν στην κορυφή της ειδησεογραφίας, και αφετέρου η κυβερνηση, ο αρμόδιος υπουργός, και οι δικαστικές αρχές θα συνέχιζαν να συμπεριφέρονται σα να μη συμβαίνει τίποτα;

Και ποια γνώμη θα είχαμε για το πολίτευμα μιας τέτοιας χώρας;

Η Χρυσή Αυγή είναι απειλή για τη δημοκρατία, όπως απειλή είναι και η ρατσιστική βία που ασκείται από βουλευτές της αλλά και από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας, λέει στα «ΝΕΑ» ο Νιλς Μούιζνιεκς. 

[...]

«Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τη διασύνδεση της Χρυσής Αυγής με την Αστυνομία. Και δεν μιλάω μόνο για τα στοιχεία που δείχνουν ότι πολλοί αστυνομικοί ψήφισαν Χρυσή Αυγή», λέει ο επίτροπος. «Εγώ ο ίδιος έχω ακούσει θύμα ρατσιστικής βίας να μου διηγείται πως οι ίδιοι άνθρωποι που με αστυνομικές στολές το παρενοχλούσαν το πρωί, επέστρεφαν το βράδυ φορώντας μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής για να του επιτεθούν», προσθέτει. 

[...]

[Ε]κτιμά ως σημαντικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα την ατιμωρησία και το γεγονός ότι πολύ λίγοι από τους δράστες ρατσιστικών επιθέσεων τελικά οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης.
 
«Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία, από το πιο υψηλόβαθμο μέχρι το πιο χαμηλόβαθμο στέλεχος, πρέπει να γίνει σαφές ότι όποιος εμπλέκεται σε ρατσιστικές επιθέσεις θα πληρώνει για το έγκλημά του. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα γίνονται αποδεκτά», υπογραμμίζει.

Ο Ν. Μούιζνιεκς δεν μασάει τα λόγια του. Χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή κόμμα «σαφώς ναζιστικό», το οποίο «περιφρονεί τη δημοκρατία» και «αποδεδειγμένα συμμετέχει σε ρατσιστικές επιθέσεις».

Δείτε επίσης:




 
  


Δεν υπάρχουν σχόλια: