Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΙΣΩΣ, ΑΥΡΙΟ (HÆVNEN / IN A BETTER WORLD) Δανία, 2010

theatrical release poster


   
   Σύνοψη: Η ταινία διαδραματίζεται σε δύο διαφορετικά μέρη, ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Αφρική όπου παρακολουθούμε  έναν γιατρό του Δυτικού κόσμου να προσφέρει εκεί τη βοήθειά του καθώς και σε μία επαρχιακή πόλη της Δανίας, όπου κυριαρχεί η ησυχία και η ρουτίνα της καθημερινότητας. Οι ζωές δύο οικογενειών θα διασταυρωθούν αναπάντεχα και μία ριψοκίνδυνη φιλία ανάμεσα σε δύο αγόρια θα γεννηθεί. Μία φιλία που, με τη θλίψη, την οδύνη και την οργή να παραμονεύουν, θα φτάσει στα άκρα και θα δοκιμάσει τα όρια όλων θέτοντας παράλληλα τη ζωή τους σε κίνδυνο.

   


 Παίζουν: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Tomsen, Markus Rygaard 
 Σκηνοθεσία: Susanne Bier

   Η φιλία που γεννιέται ανάμεσα στα δύο αυτά αγόρια "μυρίζει'' από μακριά τραγωδία η οποία δεν αργεί και να έρθει. Ο Elias είναι  ένα δωδεκάχρονο αγόρι που λόγω της εμφάνισής του και του δειλού του χαρακτήρα πέφτει συχνά θύμα από τους νταήδες του σχολείου. Ο πατέρας του, Αnton, γιατρός σε καταυλισμό προσφύγων στη Βόρεια Αφρική, βρίσκεται σε διάσταση με τη σύζυγο και μητέρα του Elias και προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ο Christian, ένα παιδί που πρόσφατα έχασε τη μητέρα του από καρκίνο, νιώθει μεγάλο μίσος και οργή για το γεγονός αυτό , συναισθήμτα που ελλοχεύουν σε κάθε στιγμή της ταινίας και καθορίζουν τις μετέπειτα πράξεις του. Όταν με τον πατέρα του μετακομίζουν από το Λονδίνο όπου ζούσαν στη Δανία, γνωρίζει τον Elias, γίνονται φίλοι και τον παρασύρει μαζί του στην καταστροφή.
   
   Κατά βάση πρόκειται για μια ταινία γύρω από τη βία και όλες τις μορφές που αυτή μπορεί να πάρει. Από τις φρικαλεότητες στον καταυλισμό των προσφύγων στην Αφρική όπου βρίσκεται και προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες ο Anton, πολέμιος της βίας μέχρι και το bullying μεταξύ των παιδιών ενός σχολείου. Μάχη της επιβίωσης λοιπόν με νικητή να αναδεικνύεται αυτός που είναι ισχυρότερος. Τουλάχιστον, αυτό πιστεύει ο Christian ο οποίος χρησιμοποιεί τη σωματική βία και το ''οφθαλμός αντί οφθαλμού'' σαν έναν τρόπο υπερίσχυσης επί του άλλου.

   Λιτό και χαμηλών τόνων δράμα, λοιπόν,  χωρίς έντονες συναισθηματικές εξάρσεις αλλά υποβλητικό και καθηλωτικό από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό με την κορύφωση να έρχεται σιγά σιγά. Με ένα δυνατό σενάριο που θίγει ζητήματα που άλλες ταινίες δεν τολμάνε καν να αγγίξουν, καταπληκτικές ερμηνείες, υπέροχη φωτογραφία και μαγευτικά πλάνα, η ταινία αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές της χρονιάς. Στα συν, φυσικά, εκτός των άλλων, και η  σκηνοθεσία της Susanne Bier η οποία προ τεραετίας υπήρξε  υποψήφια στη χρυσή πεντάδα για το  ξενόγλωσσο Όσκαρ με την ταινία της Μετά Το Γάμο.  Φέτος, η ίδια δικαιώθηκε καθώς το In  A Better World τιμήθηκε (δικαίως κατ'εμέ) με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και με το αντίστοιχο Όσκαρ στην 83η  τελετή απονομής των βραβείων.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: