Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου (2012)


"Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θα μπορέσω ποτέ να διδάξω σε όλους σας· όλοι σας πρέπει να μάθετε πως να φροντίζετε ανθρώπους πιο μικρούς και πιο γλυκούς από εσάς".

Η ταινία Beasts of the Southern Wild αρχίζει με ένα πρότυπο αφηγηματικής δομής, σαφήνειας και ακρίβειας: τρεις σκηνές που εισάγουν την εξάχρονη Hushpuppy (Quvenzhané Wallis), τον πατέρα της Wink (Dwight Henry) και την πολυπολιτισμική τους κοινότητα στο δέλτα της νότιας Λουιζιάνα. Η Hushpuppy έχει μια βαθιά κατανόηση της εσωτερικής ισορροπίας του κόσμου και μια οργανική σχέση με τη φύση, με αποτέλεσμα να βλέπει τον εαυτό της ως "ένα μικρό κομμάτι σε ένα μεγάλο, μεγάλο σύμπαν." Και έτσι η ταινία συγκροτεί το κύριο θέμα της με τον πιο καθηλωτικό και ταυτόχρονα ευαίσθητο τρόπο, καθώς τοποθετεί την Hushpuppy στο κέντρο ενός κόσμου που καταρρέει: πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τη θανατηφόρα ασθένεια του πατέρα της και την καταστροφή της κοινότητας της από μια καταιγίδα αντίστοιχη του τυφώνα Katrina.

Ο σκηνοθέτης Benh Zeitlin, που συνέβαλε επίσης στο σενάριο και τη μουσική, δημιούργησε μια πρωτότυπη και οπτικά συναρπαστική ταινία που συνδυάζει στοιχεία κοινωνικού και μαγικού ρεαλισμού. Η Hushpuppy, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που ο κόσμος εξαρτάται από την συνύπαρξη όλων των επιμέρους στοιχείων του, αν ένα από αυτά σπάσει τότε ολόκληρο το σύμπαν θα καταστραφεί. Η άποψη αυτή οπτικοποιείται μέσα από την ιστορία των Aurocks, άγρια ​​πλάσματα που ελευθερώνονται από τους πάγους που λιώνουν στην Αρκτική λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Κατευθύνονται προς τη Λουιζιάνα και η Hushpuppy θα χρειαστεί να τα αντιμετωπίσει σε μια εκπληκτική σκηνή της ταινίας. Εκπληκτική ωστόσο είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς για την ερμηνεία της Quvenzhané Wallis, όπως και για εκείνη του Dwight Henry. Και οι δύο διαθέτουν τα εκλεπτυσμένα χαρίσματα των μη επαγγελματιών ηθοποιών: πρωτοτυπία, φυσικότητα και εξαιρετική εκφραστικότητα.

Η ταινία Beasts of the Southern Wild είναι μια ευφυής ιστορία ενηλικίωσης που λειτουργεί σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και εμφανίζει σημαντικό βαθμό κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίγνωσης. Πάνω από όλα όμως είναι ένα εμβληματικό παράδειγμα ανεξάρτητου κινηματογράφου που υπερβαίνει τις συμβάσεις και τους περιορισμούς των mainstream παραγωγών. Το έργο σκηνοθετών τόσο διαφορετικών όσο οι John Cassavetes, Majid Majidi, Kelly Reichardt, και Jean-Pierre και Luc Dardenne έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι οι μεγάλοι προϋπολογισμοί που έχουν σημασία. Αντίθετα, το σπουδαίο σινεμά ευδοκιμεί όταν υπάρχει δημιουργικότητα με ψυχή και άποψη. Και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Beasts of the Southern Wild είναι ότι έχει και τα δύο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: