Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Σκέψεις για το άνοιγμα (;) της ΕΡΤ


Πολλοί φαίνεται πως έχουν εκλάβει την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας ως 'άνοιγμα' ή 'επαναλειτουργία' της ΕΡΤ. Η αντίληψη αυτή εμφανίστηκε επίσης στη διαδικτυακή ΕΡΤ (ενδεικτικά εδώ και εδώ) αλλά και στο πλαίσιο του βραδινού απεργιακού προγράμματος. 

Σέβομαι τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα απαιτητική απεργιακή κινητοποίηση, και προφανώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαταγή συνιστά ήττα της κυβέρνησης ως προς την απόφαση της να 'κατεβάσει το διακόπτη' της ΕΡΤ. Φοβάμαι όμως πως αυτό είναι όλο. Και ως προς το αν ταυτόχρονα αποτελεί κάποιου είδους 'νίκη' για τους εργαζόμενους και το κίνημα αλληλεγγύης στην ΕΡΤ, επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω.

Δέχομαι αξιωματικά, γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ το αντίθετο, ότι ένα κορυφαίο θεσμικό όργανο όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας επιλέγει συνειδητά και σχολαστικά τις διατυπώσεις που χρησιμοποιεί, και όχι τυχαία, πρόχειρα ή βιαστικά, πόσο μάλλον όταν τοποθετείται έναντι ενός θέματος που προκαλεί κυβερνητικούς τριγμούς και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Υπό αυτό το πρίσμα παραθέτω ένα απόσπασμα της προσωρινής διαταγής που αναρτήθηκε στο ERT Open, σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο της Επικρατείας διατάσσει:

1. Την αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της, με το οποίο προβλέπεται α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., και β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένουν ανενεργές (άρθρο 2 παρ. 2 περ. β της παραπάνω Κ.Υ.Α.).

2. Τη λήψη από τους συναρμόδιους Υπουργό Οικονομικών και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης. 

Ως προς το πρώτο σημείο: από τη στιγμή που η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αναστέλλεται αποκλειστικά ως προς τα ζητήματα της μετάδοσης, των ιστοτόπων και των συχνοτήτων της ΕΡΤ, και άρα δεν αναστέλλεται η κατάργηση της ΕΡΤ αυτή καθεαυτή, είναι προφανές πως δεν επιστρέφουμε στην προ της έκδοσης της ΚΥΑ κατάσταση. Δηλαδή η ΕΡΤ παραμένει νομικά καταργημένη και συνεπώς οι εργαζόμενοί της απολυμένοι. Και το εύλογο νομίζω ερώτημα είναι πώς υπό αυτούς τους όρους είναι πρακτικά δυνατόν να αποκατασταθούν τα παραπάνω ζητήματα από την ΕΡΤ αφού ως εταιρία δεν υφίσταται;

Η ΕΡΤ αναφέρεται ονομαστικά στο πρώτο σημείο καθώς αυτό παραπέμπει στην εκδοθείσα ΚΥΑ που την αφορά, δηλαδή στο παρελθόν. Το δεύτερο σημείο ωστόσο που παραπέμπει στο μέλλον αναφέρεται σε 'δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα' γενικά και αόριστα. Πουθενά δεν αναφέρεται η ΕΡΤ ονομαστικά, ούτε καν σηματοδοτείται έμμεσα, π.χ. ως ο προηγούμενος ή παλαιότερος  φορέας έναντι του νέου που αναφέρεται στη συνέχεια. Αντίστοιχα, προσδιορίζεται η μετάδοση 'ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών' και η λειτουργία 'διαδικτυακών ιστοτόπων' επίσης γενικά και αόριστα. Πουθενά δεν προσδιορίζεται ότι πρόκειται για το πρόγραμμα και τους ιστοτόπους της ΕΡΤ όπως υπήρχαν στην προ της έκδοσης της ΚΥΑ κατάσταση.

Από αυτή την άποψη, και συγχωρέστε με αν σφάλω, δεν βλέπω 'άνοιγμα' ή 'επαναλειτουργία' της ΕΡΤ. Ακόμα και αν - εντελώς υποθετικά - αναλάμβαναν τις μεταδόσεις και τους ιστοτόπους οι υπάρχοντες εργαζόμενοι της ΕΡΤ ακριβώς όπως συνέβαινε μέχρι τις 11.06.2013, δεν θα έπρεπε πρώτα η εταιρία να επανασυσταθεί δεδομένου ότι είναι καταργημένη, και εκείνοι να επαναπροσληφθούν δεδομένου ότι είναι απολυμένοι;  

Τα 'αναγκαία οργανωτικά μέτρα' που καλείται να λάβει η κυβέρνηση είναι εξίσου γενικά και αόριστα. Δεν βλέπω όμως με ποιο τρόπο η διαταγή εμποδίζει την τοποθέτηση ενός υπεύθυνου ή μιας επιτροπής που θα προσλάβει προσωρινά μέρος από τους υπάρχοντες ή άλλους εργαζόμενους, συστήνοντας ένα μεταβατικό 'δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα' και παράγοντας, όχι το πρόγραμμα της ΕΡΤ, αλλά 'ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές' και πάλι γενικά και αόριστα - π.χ. αναλογιστείτε μια πρωτότυπη νέα εκπομπή για τα σώματα ασφαλείας του έθνους, με τον ευρηματικό τίτλο 'Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει νόμος'.

Δεν ισχυρίζομαι φυσικά πως κάτι τέτοιο θα συμβεί. Ισχυρίζομαι όμως πως αυτοί που μπορούν να υπερασπίσουν την ΕΡΤ είναι αυτοί που το έχουν ήδη κάνει: οι απεργοί εργαζόμενοι και οι δημοσιογραφικές ενώσεις, η ευρωπαϊκή και διεθνής κινητοποίηση, η οποία δεν έθεσε μόνο θέμα 'μαύρου' στην οθόνη αλλά και εργασιακών δικαιωμάτων, και οι αλληλέγγυοι πολίτες που λειτούργησαν, μεταξύ άλλων, ως φυσική ασπίδα των εργαζομένων, και τους αξίζει να αναγνωριστούν και ως προς αυτό. 

Δεν μπορώ να ξέρω ποια θα είναι η κατάληξη του απεργιακού εγχειρήματος στην ΕΡΤ, ξέρω όμως ότι σήμερα συμπληρώνεται μια από τις σημαντικότερες εβδομάδες της ιστορίας της. Το απεργιακό πρόγραμμα φυσικά και δεν είναι υπεράνω κριτικής, πόσο μάλλον όταν περιλάμβανε ορισμένες τάσεις λαϊκισμού και εθνικισμού. Παρόλα τα προβλήματα ωστόσο, η ΕΡΤ κατάφερε να δώσει βήμα σε λόγους υπέρ της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων την εποχή της κρίσης που μέχρι τώρα δεν είχαν ακουστεί μέσα από τη συχνότητά της, δίνοντας την εικόνα μιας τηλεόρασης δημόσιας και ανοιχτής όσο ποτέ άλλοτε. Και αυτός ακριβώς είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να επιβιώσει της επίθεσης που δέχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: