Antony Gormley, Blind Light, 2007 Memory
Μετά την ρατσιστική δολοφονία του ιρακινού μετανάστη στο κέντρο της Αθήνας, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να κάνουν περισσότερα για την πρόληψη των ρατσιστικών και ξενοφοβικών επιθέσεων, να διερευνήσουν πλήρως όσες έχουν συμβεί, και να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη.
Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει την ανησυχητική αύξηση της ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας από οργανωμένες ομάδες, και παραθέτει παραδείγματα επιθέσεων στην Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας· επιπλέον, καλεί την ελληνική κοινωνία να σταθεί ενάντια στις επιθέσεις και να επαναβεβαιώσει ότι καταδικάζει το φυλετικό μίσος. Τονίζεται επίσης ότι η θανάσιμη επίθεση στον ιρακινό μετανάστη συνέβη ημέρες μετά την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας στις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τις επιχειρήσεις “σκούπα” της αστυνομίας εναντίον των μεταναστών, καθώς «έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες ότι οι άνθρωποι μπορούν να υφίστανται διακρίσεις με βάση την προσλαμβάνουσα εθνικότητα τους, και τέτοιες ενέργειες τροφοδοτούν ξενοφοβικά αισθήματα».
Η νέα αυτή έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας αναρτήθηκε στις 15 Αυγούστου στην κεντρική διεθνή ιστοσελίδα της οργάνωσης, και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ. Παρακάτω μεταφράζω το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο, καθώς μέχρι στιγμής δεν διατίθεται στα ελληνικά:
Η νέα αυτή έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας αναρτήθηκε στις 15 Αυγούστου στην κεντρική διεθνή ιστοσελίδα της οργάνωσης, και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ. Παρακάτω μεταφράζω το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο, καθώς μέχρι στιγμής δεν διατίθεται στα ελληνικά:
Οι ελληνικές αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για την πρόληψη των ρατσιστικών και ξενοφοβικών επιθέσεων και να ερευνήσουν πλήρως αυτές που συμβαίνουν, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία μετά τον θανατηφόρο τραυματισμό με μαχαίρι ενός ιρακινού μετανάστη, εν μέσω αύξησης των ξενοφοβικών επιθέσεων.
Ο δεκαεννιάχρονος πέθανε σε νοσοκομείο την Κυριακή, αφού μαχαιρώθηκε επανειλημμένα κοντά σε άτυπο τζαμί, στην οδό Αναξαγόρα στο κέντρο της Αθήνας, από μια συμμορία πέντε ατόμων που επέβαιναν σε τέσσερις μοτοσικλέτες, δήλωσαν αξιωματικοί της αστυνομίας.
Η συμμορία είχε προηγουμένως προσπαθήσει να επιτεθεί σε ένα ρουμάνο και ένα μαροκινό υπήκοο πριν την επίθεση, αλλά και οι δύο κατάφεραν να διαφύγουν, δήλωσαν μάρτυρες στην αστυνομία.
«Οι επιθέσεις αυτές είναι απαράδεκτες και οι αρχές πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ανακόψουν την άνοδό τους», δήλωσε η Γεζέρτσα Τιγκάνι, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Επιθέσεις από άγνωστες ομάδες και άτομα κατά ξένων υπηκόων και τόπων λατρείας έχουν επίσης αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Κρήτη και άλλες πόλεις.
Σε μια επίθεση την περασμένη Πέμπτη στον Πειραιά, αναφέρεται ότι ρίχτηκαν φωτοβολίδες σε ένα δωμάτιο προσευχής για μουσουλμάνους από περίπου 15 μέλη ακροδεξιάς ομάδας που επέβαινε σε μοτοσικλέτες, ενώ 10 μετανάστες προσεύχονταν στο εσωτερικό.
Δεν υπάρχουν επίσημα τζαμιά στην Ελλάδα. Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται σε δωμάτια, διαμερίσματα, αποθήκες, και όποιο χώρο μπορεί να μετατραπεί σε δωμάτιο προσευχής. Μέχρι στιγμής, τα σχέδια να κατασκευαστούν επίσημα τζαμιά έχουν αποτύχει.
Δύο πακιστανοί υπήκοοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά τον ξυλοδαρμό τους από ομάδα αγνώστων ατόμων που μπήκαν στο σπίτι τους στη Βόνιτσα στη Δυτική Ελλάδα το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής.
Δύο αιγύπτιοι υπήκοοι είπαν επίσης στην οργάνωση τον Ιούλιο ότι δέχθηκαν επίθεση από περίπου 20 μέλη ακροδεξιάς ομάδας καθώς κοιμόντουσαν σε ένα σπίτι στον Πειραιά με τέσσερις συμπατριώτες τους. Ένας από τους δύο άνδρες, ένας νεαρός ψαράς, χρειάστηκε να κάνει δύο εγχειρήσεις στο πρόσωπό του και παρέμεινε στο νοσοκομείο για ημέρες μετά το συμβάν. Πέντε άνδρες και μια γυναίκα συνελήφθησαν μετά την επίθεση.
«Ο αριθμός των επιθέσεων είναι ανησυχητικός και δείχνει πόσο πολύ οργή και μίσος υπάρχει στην κοινωνία. Ήρθε η ώρα για την ελληνική κοινωνία να σταθεί ενάντια σε τέτοιες ντροπιαστικές επιθέσεις και να επαναβεβαιώσει ότι καταδικάζει το φυλετικό και εθνοτικό μίσος», δήλωσε η Γεζέρτσα Τιγκάνι.
Η επίθεση εναντίον του ιρακινού υπηκόου την Κυριακή ήρθε ημέρες μετά την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας στις ελληνικές αρχές να σταματήσουν την μαζική καταστολή των «παράτυπων μεταναστών» από την αστυνομία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία συνελήφθησαν περισσότεροι από 8.000 ξένοι υπήκοοι στην ελληνική πρωτεύουσα. Από αυτούς, 1.660 άτομα βρέθηκαν να είναι χωρίς επίσημα έγγραφα και τέθηκαν σε διοικητική κράτηση, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία σήμερα.
«Οι πρόσφατες αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των μεταναστών έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες ότι οι άνθρωποι μπορούν να υφίστανται διακρίσεις με βάση την προσλαμβάνουσα εθνικότητα τους, και τέτοιες ενέργειες τροφοδοτούν ξενοφοβικά αισθήματα.»
Η Διεθνής Αμνηστία, ενώ αναγνωρίζει το δικαίωμα των ελληνικών αρχών να ελέγχουν την μετανάστευση, έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν έχουν το δικαίωμα να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους στο δρόμο σαν εγκληματίες καθαρά λόγω του χρώματος του δέρματός τους».
«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να δώσουν προτεραιότητα και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των μειονοτήτων και των ξένων υπηκόων στην ικανότητα των αρχών να τους προστατεύσουν από την απειλή της ρατσιστικής βίας στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους όσους διενεργούν αυτές τις επιθέσεις - δεν θα γίνουν ανεκτοί, και θα διερευνηθούν πλήρως και δυναμικά, με τους δράστες να οδηγούνται στη δικαιοσύνη», δήλωσε η Γεζέρτσα Τιγκάνι.
Περισσότερα διεθνή δημοσιεύματα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου