Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Τα ασπρόμαυρα τοπία του Roman Loranc

Crucified Landscape   romanloranc.com 

Grapes of Wrath   romanloranc.com

Ο Roman Loranc είναι ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες δημιουργούς ασπρόμαυρης φωτογραφίας. Η δουλειά του εστιάζει κυρίως σε τοπία και εμφανίζει μια εξαιρετική αντίληψη του φωτός, της προοπτικής και της σύνθεσης του κάδρου. Οι αναπαραστάσεις αχανών και λιτών τοπίων μεταδίδουν μια αίσθηση ειρήνης, αλλά και μια διακριτική μελαγχολία· περισσότερο από όλα, ωστόσο, πρόκειται για μια δουλειά που οριοθετείται από τη σχέση μεταξύ δημιουργού και τοπίου. O Roman Loranc είναι ένας Πολωνός φωτογράφος που εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια, και είναι ιδιαίτερα η Κεντρική Κοιλάδα της περιοχής που κέρδισε το ενδιαφέρον του. Όπως είπε στον David Best του Black and White Magazine, οι υγρότοποι της είναι το μέρος όπου “κατανόησα την εξάρτηση της φύσης από τους ανθρώπους ως εταίρους στην διατήρηση της, και ελπίζω ότι το εύρος των συναισθημάτων που ανακάλυψα εδώ, στον εαυτό μου, αγγίζουν εκείνους που βλέπουν τις φωτογραφίες μου.”

 
Oaks and Snag  romanloranc.com

Tule Raft  romanloranc.com

Bare Trees by the River  romanloranc.com

Ο Roman Loranc έχει επίσης φωτογραφίσει εκκλησίες στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Η πνευματικότητα, ωστόσο, που διακρίνει αυτές τις φωτογραφίες δεν είναι διαφορετική από τον τρόπο που αποδίδει την φύση στο έργο του. Όπως υποστηρίζει, οι αρχαίες εκκλησίες της πατρίδας του είναι ιεροί χώροι όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσευχηθεί για εκατοντάδες χρόνια. Είναι τόποι μεγάλης ταπεινοφροσύνης, και μας θυμίζουν πόσο σύντομες είναι οι ζωές μας. Αισθάνομαι το ίδιο όταν φωτογραφίζω τις αρχαίες συστάδες των τοπικών βελανιδιών στην Καλιφόρνια. Το έργο αυτό επιδιώκει επίσης την ευαισθητοποίηση ως προς την διατήρηση των ποταμιών και των υγρότοπων της Κεντρικής Κοιλάδας, όπως ο ίδιος και η σύζυγος του, η ποιήτρια Lillian Vallee, ισχυρίζονται στο παρακάτω video του KQED Spark· σε αυτό περιλαμβάνεται η παρουσίαση του φωτογράφου κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

  
Όπως υποστηρίζει η Lillian Vallee, αυτή η ενότητα φωτογραφιών αποτελεί ένα κάλεσμα εργασίας, επούλωσης, και ενεργητικής συμμετοχής σε ένα τοπίο φιλέσπλαχνης συγχώρεσης. Νομίζω ότι αυτή η διατύπωση αποτελεί μια εύγλωττη ερμηνεία της σχέσης μεταξύ του τοπίου και της αναπαράστασης του στο έργο του Roman Loranc, αλλά και της ευρύτερης εκφραστικής δύναμης των εικόνων του.

 Road to Home  romanloranc.com

Cumulus Clouds   romanloranc.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: