Πίνακας της Lia Melia [butdoesitfloat.com]
Τα θύματα των πρόσφατων πυροβολισμών σε ένα αγρόκτημα φράουλας στη νότια Ελλάδα εξακολουθούν να φοβούνται για τα προς το ζην και την ασφάλειά τους, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία μετά από επίσκεψη στο αγρόκτημα.
Μια ομάδα 33 εργατών από το Μπαγκλαντές στο αγρόκτημα στη Μανωλάδα πυροβολήθηκαν στις 17 Απριλίου από επιστάτες του αγροκτήματος όταν μαζί με άλλους εργάτες διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν είχαν πληρωθεί για επτά μήνες. Οκτώ από αυτούς τραυματίστηκαν σοβαρά.
«Μας χτύπησαν και είπαν, «Θα σας σκοτώσουμε». Τρεις από αυτούς μας πυροβολούσαν, ενώ οι άλλοι μας χτυπούσαν με ραβδιά. Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν πάνω από 20 λεπτά», είπε ένας από τους εργάτες σε αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας που επισκέφθηκε τον καταυλισμό κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.
Ενώ βρισκόταν εκεί, η οργάνωση παρατήρησε τις φρικτές συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι εργάτες - κάποιοι στην αρχή της εφηβείας τους - συνωστισμένοι σε υπόστεγα χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινές συνθήκες.
«Οι συνθήκες διαβίωσης που έχουμε δει στη Μανωλάδα είναι μια σοκαριστική ματιά σε ένα τρομακτικό υπόκοσμο, τον οποίο υπομένουν οι χιλιάδες των μεταναστών εργατών σε όλη την περιοχή», δήλωσε η Κονδυλία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα.
Amnesty International
«Η επίσκεψή μας στην Μανωλάδα επιβεβαίωσε την πολύ πραγματική αίσθηση φόβου και συνεχούς κινδύνου για τους εργάτες φράουλας, οι οποίοι παραμένουν επηρεασμένοι από τη βίαιη επίθεση της περασμένης εβδομάδας, την απελπισία τους για το ότι δεν έχουν πληρωθεί και την αδυναμία να υποστηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους», δήλωσε η ερευνήτρια μας στην Ελλάδα Λία Γώγου. «Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι πολλοί από αυτούς αισθάνονται παγιδευμένοι και ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να δουλεύουν εκεί».Οι πυροβολισμοί ήταν μόνο το πιο πρόσφατο περιστατικό που υπογραμμίζει πόσο ευάλωτοι είναι οι μετανάστες στην Ελλάδα. Οι ρατσιστικές επιθέσεις βρίσκονται σε άνοδο με ακροδεξιά κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή να κερδίζει γρήγορα υποστήριξη καθώς η χώρα παλεύει με μια οικονομική κρίση που την ακρωτηριάζει. Σε μερικές περιπτώσεις η αστυνομία αρνείται να βοηθήσει, σε άλλες θύματα χωρίς χαρτιά φοβούνται πως θα συλληφθούν αν μιλήσουν.
Η παρενόχληση από την αστυνομία είναι συνηθισμένη, με τους μετανάστες συχνά να σταματώνται από την αστυνομία σε επιχειρήσεις σκούπα, που ειρωνικά φέρουν τη κωδική ονομασία Ξένιος Δίας από τον Έλληνα θεό της φιλοξενίας και προστάτη των ξένων. Αν δεν έχουν νόμιμα έγγραφα μπορούν να οδηγηθούν σε κάποιο από τα άθλια κέντρα κράτησης της χώρας, που δεν θα ήταν παράταιρα την εποχή του μεσαίωνα, και όπου οι αναφορές για κακομεταχείριση από την αστυνομία είναι συνηθισμένες.
Πολλοί παραμένουν χωρίς χαρτιά όχι από επιλογή, αλλά επειδή η πρόσβαση στο χαοτικό σύστημα μετανάστευσης στην Ελλάδα μπορεί να είναι αδύνατη. Αυτό τους καθιστά ευάλωτους όχι μόνο απέναντι στη σύλληψη, αλλά και απέναντι στο είδος της εκμετάλλευσης που οι εργάτες στα αγροκτήματα φράουλας και πολλοί σαν αυτούς αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση.
Η κατάσταση είναι τόσο κακή που ακόμη και άνθρωποι που φεύγουν από τη σύγκρουση στη Συρία λένε ότι θα προτιμούσαν να γυρίσουν εκεί παρά να μείνουν στη χώρα που πίστευαν ότι θα τους προσφέρει κάποια ανακούφιση.
«Εκατό τοις εκατό θα πεθάνω στη Συρία, αλλά εκατό τοις εκατό θα πεθάνω και εδώ», είπε ένας άνθρωπος στους ερευνητές της Αμνηστίας. Είχε μόλις αποφυλακιστεί έπειτα από τρεις μήνες που έμεινε πίσω από τα κάγκελα ενός ζοφερού κρατητήριου παρά το γεγονός ότι δεν είχε διαπράξει κανένα έγκλημα.
Το σύστημα ασύλου και μετανάστευσης στην Ελλάδα σαφώς χρειάζεται επείγουσα μεταρρύθμιση και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεση δράση για να αντιμετωπίσει το μείζον και μακροπρόθεσμο πρόβλημα της εργασιακής εκμετάλλευσης. Οι ρατσιστικές επιθέσεις πρέπει να ερευνώνται σωστά και οι υπεύθυνοι πρέπει να προσάγονται στη δικαιοσύνη. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από την αποφασιστική δράση μιας κυβέρνησης που φέρεται να αρνείται ότι ο ρατσισμός είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Στο μεταξύ η ανθρώπινη απελπισία αυξάνεται.
Η ΕΕ μπορεί επίσης να ενεργήσει για να ελαφρώσει την πίεση στην Ελλάδα ως ένα από τα κύρια σημεία εισόδου στην ΕΕ για μετανάστες χωρίς χαρτιά. Πρέπει να επαναδιατυπώσει τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ για να μοιραστεί η ευθύνη για τους αιτούντες άσυλο περισσότερο ισομερώς μεταξύ των κρατών μελών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των αιτούντων άσυλο.
Υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα σήμερα, οι οποίοι φρίττουν απέναντι στη μεταχείρηση των μεταναστών από τις αρχές, την άνοδο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και την εικόνα που δίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Για αυτούς η φλόγα της αρχαίας ελληνικής έννοιας 'ξενία' - ευγένεια προς τους ξένους - εξακολουθεί να καίει. Αλλά σε όλη τη χώρα, μετατρέπεται ραγδαία σε λίγο περισσότερο από ένα τρεμόπαιγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου