Όταν η αλληλεγγύη τσακίζει κάθε ρατσισμό
Μπορεί να ζούμε την εποχή των "μεγάλων διακηρύξεων" για την "ανθρώπινη ζωή" και μια αλλαγή σε φραστικό επίπεδο, με τους "λαθρομετανάστες" να γίνονται "παράτυποι", γνωρίζουμε όμως ότι ο ρατσισμός τρέφεται το ίδιο καλά και με τον ανθρωπισμό. Γιατί μπορεί να κρίνεται προς το παρόν απαραίτητη μια σχετικά "ευνοϊκή υποδοχή" στους πρόσφυγες από τη Συρία, όταν καταφέρνουν βέβαια να επιβιώσουν στο πέρασμά τους από το Αιγαίο, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για κάθε άλλο μετανάστη/στρια και πρόσφυγα από άλλες χώρες (Αφγανιστάν, αφρικανικές χώρες κ.α.). Ο διαχωρισμός σε πρόσφυγες πολέμου και οικονομικούς μετανάστες -σαν να μην συνδέονται αδιάρρηκτα πόλεμος και φτώχεια- στοχοποιεί τους δεύτερους ως ανεπιθύμητους.
Ο ρατσιστικός λόγος απλώνει, γίνεται οικειοποιήσιμος με άλλη μορφή: από τη μία οι "καθαροί", "μορφωμένοι", "ευκατάστατοι" πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία και από την άλλη οι "απολίτιστοι", "βρώμικοι", "επικίνδυνοι", "βάρβαροι", σε μια εύγλωττη στοχοποίηση τελικά της ίδιας της φτώχειας. Το καταλάβαμε: ο ανθρωπισμός και η συμπόνια δεν χωράει τους πάντες.
Αλλά και τα ίδια τα "κέντρα φιλοξενίας" βρωμάνε ρατσισμό. Ως συνέχεια της κρατικής διαχείρισης του πλήθους των μεταναστών, οι άνθρωποι εκεί στοιβάζονται σαν μάζες, μετριούνται σαν ποσότητες, διακρίνονται με βάση εθνότητες και βουλιάζουν στην αορατότητα, στα "φιλάνθρωπα" χέρια του ελληνικού κράτους. Και φράσεις όπως: "εμείς οι Έλληνες είμαστε πάνω απ΄ όλα άνθρωποι", έρχονται για να επαναφέρουν το "καθαρά εθνικό" στο δημόσιο λόγο, να διακρίνουν με υπεροψία για μια ακόμη φορά τον ντόπιο από τον μετανάστη, να απαλείψουν τα κοινά ανάμεσά μας, μεγαλώνοντας τις αποστάσεις.
Ενάντια στη διαρκή στοχοποίηση των μεταναστών, στις ορατές ή συγκαλυμμένες μορφές του ρατσισμού, η αλληλεγγύη και οι κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών είναι η μόνη απάντηση, δημιουργώντας σχέσεις ζωντανές, ανιδιοτελείς, ως ίση προς ίσο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου